choice

Ποιο είναι το κορυφαίο οικοσύστημα στην Ευρώπη για το 2013;

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Κομισιόν, οι λίμνες των Πρεσπών κατατάσσονται ανάμεσα στους 12 σημαντικότερους υγροτόπους της Μεσογείου. Ο λόγος; Τα εκατοντάδες σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που «φιλοξενούνται» στην περιοχή.

Το οικοσύστημα στις Πρέσπες χαρακτηρίστηκε ως το κορυφαίο οικοσύστημα στην Ευρώπη για το 2013. Η βράβευση γίνεται με κριτήρια την καλύτερη υλοποίηση και διαχείριση των έργων βάσει αρχικού πλάνου και αποτελεσμάτων. Πρόκειται για μία πολύ τιμητική διάκριση που κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απονέμει σε 4 ή 5 προγράμματα τα οποία υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών τιμήθηκε με το συγκεκριμένο βραβείο και το 2009 για το πρόγραμμα «Προστασία και διατήρηση ειδών πουλιών προτεραιότητας στη λίμνη Μικρή Πρέσπα».

«Η βράβευση αυτή μας δίνει διπλή χαρά, όχι μόνο γιατί είναι η δεύτερη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας τιμά με αυτό το βραβείο, αλλά και γιατί μέσα στο περιβάλλον απαξίωσης που έχει δημιουργηθεί για το ρόλο της Κοινωνίας Πολιτών, αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχουν οργανώσεις που επιτελούν σημαντικό έργο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με την υποστήριξη της κοινωνίας και μάλιστα διακρίνονται διεθνώς για αυτό» δήλωσε η Δ/ντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών βιολόγος Μυρσίνη Μαλακού.

Οι Πρέσπες (μικρή και μεγάλη) είναι ο μεγαλύτερος εθνικός δρυμός της Ελλάδας, ένα από τα ελάχιστα φυσικά καταφύγια για πουλιά και άλλα ζώα. 272 είδη πουλιών, 60 είδη θηλαστικών, 23 είδη ψαριών του γλυκού νερού, 11 είδη αμφίβιων, 22 ερπετών και πάνω από 1.500 είδη φυτών συνθέτουν έναν μικρό φυσικό παράδεισο στην καρδιά των Βαλκανίων.

Το 1974, η Ελληνική Πολιτεία κήρυξε ολόκληρη σχεδόν την Ελληνική Πρέσπα Εθνικό Δρυμό. Τα ελληνικά τμήματα της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας και οι πλευρές των βουνών Τρικλάριο και Βαρνούντας που βλέπουν σε αυτές όριζαν το χώρο του Δρυμού ο οποίος καταλάμβανε έκταση περίπου 256,9 τ.χλμ. ενώ ο «πυρήνας» -η ζώνη απόλυτης προστασίας- δηλαδή, κυρίως η Λίμνη Μικρή Πρέσπα είχε έκταση περίπου 49 τ.χλμ. Επίσης, η ίδια περιοχή ανακηρύχθηκε το 1975 «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους».