choice

Η αινιγματική σφαίρα που δεν αποκαλύπτει τα μυστικά της

Στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, στην αίθουσα με τα μεταπαρθενώνια γλυπτά, ανάμεσα στα διάφορα εκθέματα μπορεί κανείς να θαυμάσει την «μαγική» σφαίρα. Είναι λίθινη, σίγουρα μοναδική και αναμφίβολα μυστηριώδης.

Εντοπίστηκε στην περιοχή του θεάτρου του Διονύσου, εκτιμάται ότι είναι του 2ου-3ου αιώνα μ.Χ. και επάνω της αναπαριστά ανάγλυφα κάποια σύμβολα όπως έναν δράκοντα, ένα λιοντάρι αλλά και τον θεό Ήλιο.

Για τους ειδικούς η σφαίρα αυτή με τις αλληγορικές παραστάσεις και τις ακατανόητες επιγραφές παραμένει ένα μυστήριο, αφού δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι συμβολίζει ή ποια ήταν η χρήση της.

«Διαβάζοντας» τα σύμβολα που φέρει επάνω της εικάζουν πως πρόκειται για ένα αντικείμενο το οποίο χρησιμοποιούνταν σε τελετές μαγείας. Λαμβάνοντας υπόψη πως στην εποχή της στο θέατρο του Διονύσου διεξάγονταν μονομαχίες και άλλοι βάρβαροι αγώνες, οι ειδικοί πιστεύουν πως η σφαίρα χρησίμευε για να εξασφαλίσει τη νίκη στον κάτοχό της. Μπορεί και να ήταν ιδιοκτησία ενός μάγου τον οποίο επισκέπτονταν οι μονομάχοι πριν τον… αγώνα τους.

Μπορεί η «μαγική» σφαίρα να μην αποκρυπτογραφηθεί ποτέ, όμως πάντα θα προσελκύει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Μουσείου που την φιλοξενεί.