choice

Στον πιο όμορφο σταθμό μετρό της Ευρώπης

Ονομάζεται Toledo και αναμφίβολα είναι ο ωραιότερος σταθμός μετρό στη Νάπολη της Ιταλίας. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Daily Telegraph είναι ο ωραιότερος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάποιοι μιλάνε και για ένα από τα 12 θαύματα της γηραιάς ηπείρου.

Σχεδιάστηκε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Oscar Tusquets Blanca και όλο του το σκηνικό βασίζεται σε δύο στοιχεία. Το φως και το νερό. Αν και βρίσκεται σε βάθος 50 μέτρων κάτω από τη γη, είναι πολύ φωτεινός και συγκλονιστικά εντυπωσιακός!

Διανύοντας κανείς το πρώτο υπόγειο επίπεδο βρίσκεται μπροστά σε μωσαϊκά σε αποχρώσεις του κίτρινου και του μαύρου. Κατεβαίνοντας πιο κάτω οι αποχρώσεις αλλάζουν και πρωταγωνιστεί το μπλε δημιουργώντας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στη θάλασσα.

Στον σταθμό Toledo μπορεί κανείς να θαυμάσει τον «Ιππότη του Toledo» ένα έφιππο άγαλμα από τον καλλιτέχνη William Kentridge. Στο εσωτερικό του σταθμού «φιγουράρουν» και δύο μεγάλα ψηφιδωτά μωσαϊκά που τραβούν τα βλέμματα των επιβατών.

Ο σταθμός παρουσιάστηκε στον Τύπο από τον Δήμαρχο Luigi De Magistris τον Απρίλιο του 2012. Η λειτουργία του όμως ξεκίνησε αργότερα από ότι υπολογίζονταν και πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.