choice

Ιταλική πόλη φρούριο σε σχήμα αστεριού!

Σίγουρα αν την κοιτάξει κανείς από ψηλά θα εντυπωσιαστεί με αυτό που θα αντικρύσει. Ολόκληρη η πόλη έχει το σχήμα ενός αστεριού.

Είναι η περίφημη Palmanova και βρίσκεται στην βορειοανατολική Ιταλία, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία.

Το σχήμα της ήταν έμπνευση του Ενετού αυτοκράτορα Marcantonio Barbaro για να προστατέψει τους κατοίκους της από τις επιθέσεις των αυστριακών αλλά και των τουρκικών δυνάμεων. Το παράδοξο είναι ότι η πόλη δεν δέχτηκε ποτέ καμία επίθεση από κανέναν κατακτητή.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια πόλη φρούριο που αποτελείται από τρία «δακτυλίδια» τα οποία χτίστηκαν σταδιακά. Ο πρώτος κύκλος με περίμετρο 7 χιλιομέτρων δημιουργήθηκε το 1593 και η κατασκευή του διήρκησε 30 χρόνια. Ο δεύτερος κύκλος χτίστηκε μεταξύ 1658-1690 ενώ το τρίτο «δακτυλίδι» κατασκευάστηκε την περίοδο 1806-1813.

Η Palmanova χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και το σχήμα αστεριού επιλέχτηκε επειδή θεωρούνταν το πιο τέλειο όλων των γεωμετρικών σχημάτων. Αντιπροσωπεύει την τελειότητα καθώς και τον κύκλο ζωής και θανάτου. Ακόμη, η αρμονία του συγκεκριμένου σχήματος εγγυάται την ευεξία και την ευτυχία της κοινωνίας.

Οι τουρίστες που την επισκέπτονται μπορούν να θαυμάσουν τις τρεις μνημειώδεις πύλες της. Την Piazza Grande, τον καθεδρικό ναό Dogal, την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου καθώς μπορούν να επισκεφτούν το Δημοτικό Μουσείο αλλά και το θέατρο Gustavo da Modena.