choice

Ένας θεαματικός, υπόγειος καταρράκτης!

Πρόκειται για έναν καταρράκτη διαφορετικό από όσους έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Ονομάζεται Ruby και πήρε το όνομά του από την σύζυγο του ανθρώπου που τον ανακάλυψε το 1928.

Ο υπόγειος αυτός καταρράκτης βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς Lookout στο Chattanooga του Tennessee, πέφτει από ύψος περίπου 350 μέτρων και θεωρείται ο βαθύτερος της Αμερικής. Δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια, από τη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων από αλμυρά ύδατα. Τα νερά του δημιουργούν μια λίμνη στο έδαφος της σπηλιάς και συνεχίζουν μέσα από το βουνό, μέχρι τον ποταμό Tennessee.

Ο καταρράκτης Ruby, σε αντίθεση με το σπήλαιο, δεν διέθετε φυσικά ανοίγματα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1905 η φυσική είσοδος του σπηλαίου Lookout Mountain έκλεισε κατά τη διάρκεια της κατασκευής της σιδηροδρομικής σήραγγας. Ο σπηλαιολόγος Leo Lambert ήταν αυτός που αποφάσισε να ανοίξει και πάλι την είσοδο του σπηλαίου και η γεώτρηση ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1928.

Η ομάδα του ανακάλυψε ένα υπόγειο πέρασμα πάνω από το σπήλαιο και συνέχισε την εξερεύνηση μέχρι που οδηγήθηκε στον εντυπωσιακό υπόγειο καταρράκτη. Μία ημέρα μετά, ο Leo Lambert περήφανος για την ανακάλυψη αυτή, κάλεσε γνωστούς και φίλους αλλά και την σύζυγό του Ruby για να τους δείξει το ασυνήθιστο αυτό δημιούργημα της φύσης. Την ημέρα εκείνη αποφασίστηκε και το όνομα του υπόγειου καταρράκτη.

Στις μέρες μας ο Ruby αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, ενώ με τον εναλλασσόμενο φωτισμό του, δημιουργεί μια εκπληκτική ατμόσφαιρα.