choice

Πως επιδρά η τεχνολογία στον άνθρωπο;

 

Τα ραγδαία άλματα της τεχνολογίας μας επηρεάζουν καθημερινά σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Επηρεάζουν τη μνήμη μας, την ποιότητα του ύπνου μας, την ικανότητα συγκέντρωσης και γενικά μας "προτρέπουν" να σκεφτόμαστε και να αισθανόμαστε διαφορετικά.

Οι απόψεις των επιστημόνων διχασμένες καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν την ικανότητα της τεχνολογίας να απελευθερώνει το μυαλό μας και να οργανώνει προς το καλύτερο τη ζωή μας, ενώ άλλοι εκφράζουν την ανησυχία ότι μας στερεί την δημιουργικότητα, μας αποσπά την προσοχή και γενικά μας κάνει ανυπόμονους.

Η τηλεόραση, παιδί της τεχνολογίας, καθορίζει τις πιθανότητες που έχουμε να ονειρευόμαστε σε ασπρόμαυρα μονοπάτια ή να βλέπουμε και έγχρωμα όνειρα. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Dundee της Σκωτίας μετά από μελέτη διαπίστωσαν ότι περισσότερες πιθανότητες να έχουν όνειρα με χρώματα, είναι όσοι είχαν μεγαλώσει σε σπίτια που διέθεταν έγχρωμη τηλεόραση.

Το περιοδικό Computers and Human Behavior, σε άρθρο του παρουσίασε μελέτη στην οποία το 89% από τους 290 που συμμετείχαν, άκουγαν τουλάχιστον δύο φορές τη δόνηση του κινητού τους…και ας ήταν κλειστό.

Ο ύπνος αγκαλιά με laptop και gadgets, πολλές φορές μπερδεύει τον εγκέφαλο που πιστεύοντας ότι είναι ακόμα ημέρα, αποσυντονίζει το βιολογικό μας ρολόι ενώ ο φωτισμός από τις συσκευές μειώνει τις ορμόνες που παράγονται στον ύπνο μας .

Οι ώρες και η ενέργεια που αφιερώνουμε στο διαδίκτυο μας βοηθάει να γινόμαστε περισσότερο δημιουργικοί, μας προκαλεί θετικά συναισθήματα και την διάθεση να μοιραζόμαστε τις απόψεις και τις γνώσεις μας.

Στην απέναντι όχθη, το αίσθημα του εκνευρισμού και της ανεπάρκειας, προκαλεί άγχος και στρες όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα για πρόσβαση στο διαδίκτυο.