choice

Τηλεσκόπιο «είδε» τα πρώτα σημάδια του Big Bang

Ομάδα αστροφυσικών του Harvard που συμμετέχει στο πρόγραμμα BICEP2, παρουσίασε νέα στοιχεία που αποδεικνύουν τη θεωρία δημιουργίας του Σύμπαντος, το λεγόμενο Big Bang.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εντόπισαν το Big Bang, δηλαδή το σημάδι που έμεινε στον ουρανό μετά από την έκρηξη που συνέβη πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, επιβεβαιώνοντας συγχρόνως τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Albert Einstein.

Η ομάδα  παρατήρησε ένα μικρό τμήμα του ουρανού χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο μελέτης της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων που λειτουργεί σε βάση του Νότιου Πόλου, προκειμένου να εντοπίσει ένα ξεχωριστό σημάδι της διεύρυνσης.

Η θεωρία της διεύρυνσης αναπτύχθηκε την δεκαετία του΄80, προσπαθώντας να εξηγήσει όλες τις πτυχές της θεωρίας του Big Bang και ειδικά γιατί το βαθύ διάστημα δείχνει ιδιαίτερα ομοιόμορφο από την μία άκρη του έως την άλλη. Οι ερευνητές της παραπάνω θεωρίας είχαν εκφράσει την πεποίθηση ότι η εφαρμογή της θα άφηνε ένα σημάδι στο παλαιότερο φώς του ουρανού, γνωστού και ως «Cosmic Microwave Background».

Η ομάδα του Harvard υποστηρίζει ότι ανακάλυψε αυτό το σημάδι με την μορφή μιας ξεχωριστής σπείρας από βαρυτικά κύματα, προκαλώντας ενθουσιασμό στους επιστημονικούς κύκλους, ενώ ήδη γίνεται λόγος για ένα βραβείο Nobel.

Τα βαρυτικά κύματα αποτελούν αδιόρατους κυματισμούς στον ιστό του χωροχρόνου, που μεταφέρουν ενέργεια μέσω του διαστήματος, ενώ σύμφωνα με την θεωρία του Einstein τέτοια κύματα μπορούν να παραχθούν στο σύμπαν και από σώματα μεγάλης μάζας, όπως οι μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίων.

Η ανακάλυψη των αστροφυσικών του Harvard θεωρείται κοσμοϊστορικής σημασίας για τη Κοσμολογία και την Φυσική και αποτελεί επιστέγασμα πολυετών ερευνητικών προσπαθειών. Ενδεικτικά, ο καθηγητής Marc Kamionkowski, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins δήλωσε στο BBC « Έχω δει την έρευνα. Τα επιχειρήματα είναι πειστικά, και οι επιστήμονες που συμμετέχουν είναι από τους πιο προσεκτικούς και συντηρητικούς ανθρώπους που γνωρίζω. Είναι εντυπωσιακό».