choice

Αρχαία ρωμαϊκά μυστικά μας δείχνουν το μέλλον

Είναι γεγονός ότι πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα που παρουσιάζονται στην εποχή μας, βασίστηκαν σε μελέτες και ανακαλύψεις των αρχαίων προγόνων μας.

Οι δυνατότητες των αρχαίων στην τεχνολογία έρχονται στο φως με την βοήθεια των αρχαιολόγων, και μας καταδεικνύουν ότι πολλές τεχνολογίες που θεωρούσαμε δεδομένες στην σύγχρονη εποχή αναπτύχθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια.

Συγκεκριμένα οι αρχαίοι Ρωμαίοι, εκατοντάδες χρόνια μετά την πτώση της αυτοκρατορίας τους, μας ανοίγουν τον δρόμο για επιστημονική πρόοδο σε τομείς της σημερινής βιομηχανίας, με τις….. καινοτομίες τους.

Το κύπελλο του Λυκούργου, ένα δισκοπότηρο εξαιρετικής τεχνικής του 4ου αιώνα μ.Χ. αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής νανοτεχνολογίας. Το κύπελλο είναι κατασκευασμένο από ειδικό τύπο γυαλιού και έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει το χρώμα της επιφάνειάς του από πράσινο σε ένα λαμπερό ημιδιαφανές κόκκινο όταν το διαπερνά το φώς. Το μυστήριο λύθηκε τη δεκαετία του 1990, και έχει να κάνει με τις μικροσκοπικές ποσότητες κολλοειδούς χρυσού και ασημιού που είναι εμποτισμένες στην επιφάνεια του γυαλιού.

Με βάση την συγκεκριμένη τεχνική, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois δημιούργησαν μία συσκευή που μπορεί να ανιχνεύει DNA και πρωτεΐνες, χωρίς να χρειάζεται από πριν η χημική τροποποίηση τους, φέρνοντας επανάσταση στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Η αντοχή στον χρόνο που έχει επιδείξει το Πάνθεον, ο ναός που ήταν αφιερωμένος στους Ολύμπιους θεούς, καθώς και η ανθεκτικότητα του ρωμαϊκού σκυροδέρματος, είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν τη βάση και την έμπνευση στον τομέα των κατασκευών. Τα υλικά που χρησιμοποίησαν οι Ρωμαίοι όταν κατασκεύαζαν τον ναό, παρήγαν λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη δημιουργία τους, και είναι πολύ πιθανό στο μέλλον κατασκευές όπως κτίρια και δρόμοι να βασίζονται στα παραπάνω υλικά.

Την παραπάνω θεωρία επιβραβεύουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια, μετά από μελέτες που πραγματοποίησαν για τους λόγους που το ρωμαϊκό σκυρόδερμα κατάφερε να αντέξει πάνω από 200 χρόνια και ιδιαίτερα κάτω από το νερό, σε σύγκριση με το σκυρόδερμα που χρησιμοποιείται σήμερα και έχει διάρκεια ζωής μόλις 50 χρόνια.

«Το σκυρόδερμα των Ρωμαίων έχει παραμείνει συμπαγές και καλά ενοποιημένο, για 200 χρόνια, σε επιθετικά θαλάσσια περιβάλλοντα. Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά δομικά υλικά στον πλανήτη και δεν είναι τυχαίο», δήλωσε σε δελτίο τύπου η ερευνήτρια Marie Jackson.

Οι επιστήμονες μετά από την χημική ανάλυση του ρωμαϊκού σκυροδέρματος, κατέδειξαν ότι η ανθεκτικότητα του ρωμαϊκού μπετόν οφείλεται στην ανάμειξη ασβέστη και ηφαιστειακής τέφρας, η οποία παράγει ένα σκυρόδερμα που περιλαμβάνει αλουμίνιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερη ποσότητα ασβεστόλιθου στο τσιμέντο και συγχρόνως χαμηλότερες θερμοκρασίες στη δημιουργία του σκυροδέρματος, παράγοντας ένα πολύ ανθεκτικό υλικό με λιγότερα καύσιμα και σε λιγότερο χρόνο.