choice

Booming Ice Chasm: Ένα απίθανο σπήλαιο !

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το τι μπορεί να κρύβεται κάτω από τη γη. Υπάρχουν μέρη που ούτε να τα φανταστούμε δεν μπορούμε. Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι που ψάχνοντας, τα ανακαλύπτουν.

Όταν οι εξερευνητές ανακάλυψαν την σπηλιά αυτή στα Βραχώδη Όρη της Βορείου Αμερικής , έμειναν έκπληκτοι από την ομορφιά που συνάντησαν .
Η σπηλιά που ονομάζεται «Booming Ice Chasm» έχει βάθος 140 μέτρων και ένα πολύ μεγάλο μέρος της είναι σκεπασμένο από χοντρά στρώματα πάγου. Ο κρύος αέρας που εισέρχεται στο σπήλαιο δεν βρίσκει διέξοδο, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται εκεί και να παγώνει τα πάντα.

Ο πάγος στο έδαφος έχει απίστευτη διαφάνεια, είναι λείος και ολισθηρός ενώ η ηχώ που παράγεται στη σπηλιά είναι άκρως εντυπωσιακή. Οι θερμοκρασίες στο «Booming Ice Chasm» διατηρούνται ολόκληρο τον χρόνο κάτω από το μηδέν, ενώ ελαφριές διακυμάνσεις στην θερμοκρασία μπορούν να αλλάξουν το πάχος του πάγου.

Ο Βέλγος φωτογράφος Francois – Xavier De Ruydts που επισκέφτηκε το σπήλαιο για να το φωτογραφήσει δήλωσε ότι δεν έχει δει ποτέ κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. «Πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό θέαμα και υπάρχουν πολύ λίγα σπήλαια όπως αυτό, ιδίως τόσο μεγάλο όσο αυτό . Παγωμένος αέρας, επικίνδυνες επιφάνειες και πτώσεις πάγων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του. Είναι όμως σκέτη μαγεία η διαδρομή στο εσωτερικό του».

Φυσικά ένα τέτοιο σπήλαιο μπορεί να είναι πανέμορφο αλλά είναι και επικίνδυνο για τους… απλούς επισκέπτες. Μόνο επαγγελματίες μπορούν να το εξερευνήσουν και να χαρούν την μοναδικότητά του.