choice

Οι New York Τimes αποθεώνουν τη Νάξο

Ενόψει καλοκαιριού και θερινών διακοπών η καλύτερη διαφήμιση για το νησί της Νάξου έρχεται από τους New York Τimes. Η Jennifer Gilmore αρθρογραφεί στη στήλη της «Αγαπημένα μέρη» κάνοντας ένα μικρό αφιέρωμα στο κυκλαδίτικο νησί, που πολλοί θα ζήλευαν.

Ταξιδεύοντας η ίδια στο νησί της Νάξου για πρώτη φορά στην ηλικία των είκοσι τριών ετών, καταφέρνει με τον γραπτό της λόγο να παρασύρει τους αναγνώστες της στα γραφικά χωριά του νησιού και στις ονειρεμένες παραλίες, τους «κερνάει» καλό νησιώτικο φαγητό, τους εξηγεί για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αναφέρεται στα γλυπτά του Παρθενώνα και στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει έντονα τελευταία για την επιστροφή τους.

Με τίτλο «Ξεφλουδίζοντας τα στρώματα της Νάξου» το κείμενο της Jennifer Gilmore ξεχειλίζει από συναίσθημα και μεταφέρει νοερά τον αναγνώστη στα μέρη που η ίδια αγάπησε.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά: «Το σούρουπο περπατήσαμε ένα μονοπάτι κατά μήκος του ρεύματος το οποίο συνδυάζει Πάνω Ποταμιά και Κάτω Ποταμιά , δύο χωριά στο πιο εύφορο κομμάτι της Νάξου. Ενώ τα περισσότερα από τα άλλα κυκλαδίτικα νησιά είναι τόσο ξηρά, η Νάξος καλύπτεται από κατάφυτες κοιλάδες και τα ορεινά χωριά περιβάλλονται από συστάδες ασβεστωμένων σπιτιών. Βρίσκεται, σαν τοπίο του Bruegel».

Από τα δυνατά σημεία του άρθρου της, η αναφορά στους κατοίκους του νησιού τους οποίους χαρακτηρίζει αυθεντικούς και εναρμονισμένους με την ομορφιά της φύσης και της θάλασσας.

Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου αφορά οδοιπορικά και εντυπώσεις από Βυζαντινά εκκλησάκια, ήλιο, θάλασσα, ελαιόδεντρα και γραφικές ταβέρνες, σε ένα αφιέρωμα που αναμφίβολα θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών το προσεχές καλοκαίρι στη Νάξο, δεδομένης της αναγνωσιμότητας των New York Times.