choice

Τα πεύκα, φυσική ασπίδα στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Ερευνητές πρόσφατα ανακάλυψαν έναν πολύτιμο και συγχρόνως απρόσμενο σύμμαχο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα πεύκα και γενικά τα κωνοφόρα δέντρα αποτελούν ένα σημαντικό όπλο για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Dr Mikael Enn του πανεπιστημίου του Helsinki, σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό Nature, υποστήριξαν ότι σε πολλές δασικές περιοχές σχηματίζονται αερολύματα και νέφη σωματιδίων πάνω από τα δέντρα, σαν να έχουν έρθει από το πουθενά. Η δημιουργία τους οφείλεται στις δυνατές μυρωδιές που αναδίδουν τα πεύκα αλλά και στα αέρια που έλκονται από αυτά, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν τον σχηματισμό κανονικών νεφών στον ουρανό και συγχρόνως να εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να φτάνει στο έδαφος.

Τα αέρια που έλκονται από τα πεύκα μπορούν να σχηματίσουν αερομεταφερόμενα στερεά και υγρά σωματίδια που αποτελούν τους πυρήνες για την δημιουργία των υδρατμών και μετέπειτα τον σχηματισμό των νεφών της βροχής.

Η έρευνα που έγινε σε αρκτικά πευκοδάση της Φιλανδίας σε συνεργασία με το γερμανικό ερευνητικό κέντρο Julich, έδειξε ότι ένα αρωματικό μόριο που έλκεται από κάποιο πεύκο, συνδυάζεται με το όζον της ατμόσφαιρας δημιουργώντας νέα μόρια οξυγόνου.

Τα παραπάνω μόρια συμπυκνώνονται στη συνέχεια σε υγρά και στερεά σωματίδια τα οποία εξαιτίας και του μεγάλου αριθμού τους, επιδρούν θετικά στο κλίμα με την δημιουργία νεφών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μυρωδιές των πεύκων ευθύνονται περίπου για τις μισές από τις συνολικές εκπομπές αερολυμάτων από ένα δάσος κωνοφόρων.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τα αερολύματα σαν τον χημικό μηχανισμό στον αέρα, μέσω του οποίου τα κωνοφόρα δάση θα αποτελέσουν το όπλο για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, μένει να αποδειχτεί στο μέλλον κατά πόσο οι μυρωδιές των πεύκων θα αποτελέσουν την αποτελεσματική ασπίδα για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη μας.

Και όπως δήλωσε και ο Dr Mikael Enn : «Όταν βρεθείς σε ένα πευκοδάσος να ξέρεις, ότι οι οσμές που αναδύει ,είναι υπεύθυνες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής».