choice

Πόλη των Λεόντων … Η «Ατλαντίδα» της Κίνας

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή είναι η «Ατλαντίδα» της Κίνας. Μία πόλη βυθισμένη 40 μέτρα κάτω από το νερό που καταφέρνει και παραμένει αναλλοίωτη σχεδόν 50 χρόνια τώρα.

Η αποκαλούμενη «Πόλη των Λεόντων» ήταν κάποτε η Shi Cheng, το πολιτικό και οικονομικό κέντρο της ανατολικής επαρχίας Zhejiang. Το 1959 όμως η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε πως ήταν απαραίτητη η κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού ενέργειας. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε μια τεχνητή λίμνη και σταδιακά η ιστορική μητρόπολη γέμισε με νερό και άρχισε να βυθίζεται.

Έτσι βυθισμένη και ξεχασμένη παρέμεινε για χρόνια, μέχρι τη στιγμή που δύτες την ανακάλυψαν και πάλι μένοντας έκπληκτοι από το πόσο καλά ήταν συντηρημένη. Ένας λαβύρινθος με λευκούς ναούς, μνημειώδεις αψίδες, πλακόστρωτους δρόμους και σπίτια, που ορισμένα από αυτά χτίστηκαν πριν από 1.300 χρόνια, αποκαλύφθηκαν μπροστά στα μάτια των δυτών που αποφάσισαν να εξερευνήσουν την συγκεκριμένη περιοχή.

Στα άμεσα σχέδια των τοπικών αρχών είναι η εκμετάλλευση του χώρου. Η «Ατλαντίδα» της Κίνας αναμένεται να μετατραπεί σε δημοφιλές αξιοθέατο. Στόχος, να αποτελέσει πόλο έλξης για τους λάτρεις της κατάδυσης. Μάλιστα μία ομάδα δυτών, ανέλαβε το έργο να εξερευνήσει την υποβρύχια πόλη πριν ξεκινήσουν να σχεδιάζονται οι τουριστικές καταδύσεις.

Είναι εντυπωσιακό το πως η πόλη έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Όντας προστατευμένη από τους ανέμους, τον ήλιο και τη βροχή, σχεδόν όλες οι κατασκευές έχουν παραμείνει άθικτες, ακόμα και πολλά ξύλινα δοκάρια και σκάλες.