choice

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής σε 25 χρόνια !

Πρόσφατα η ΝΟΑΑ (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας) παρουσίασε ένα video διάρκειας 60 δευτερολέπτων, το οποίο συνοψίζει το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής τα τελευταία 25 χρόνια. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Επιστημονική Πρόοδο.

Το video που δημιούργησε η ΝΟΑΑ είναι βασισμένο σε μετρήσεις δορυφόρων αλλά και πλωτήρων στην περιοχή της Αρκτικής από το 1987 έως το 2012. Παρακολουθώντας το animation μπορεί να παρατηρήσει κανείς το κάλυμμα του πάγου να επεκτείνεται το φθινόπωρο και να συστέλλεται την άνοιξη. Στο τέλος κάθε τέτοιου κύκλου ο πάγος που παραμένει μειώνεται αισθητά.

Η ΝΟΑΑ διευκρινίζει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας περιορίζει τη συσσώρευση παλιού, συμπιεσμένου πάγου ο οποίος παρασύρεται από τα ρεύματα στον Πορθμό του Fram ανατολικά της  Γροιλανδίας. Είναι ενδεικτικό ότι στο σύνολο του καλύμματος πάγου της Αρκτικής, το ποσοστό του ανθεκτικού πάγου ηλικίας τουλάχιστον 4 ετών, παρουσίασε μείωση από το 26% το 1987 σε μόλις 7% το 2003. Το υπόλοιπο του πάγου είναι πολύ νεότερο, περίπου ενός έτους, με αποτέλεσμα να λιώνει πιο εύκολα κάθε άνοιξη.

Τα σκούρα νερά της Αρκτικής τα οποία δεν καλύπτονται από πάγο απορροφούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και ανεβάζουν παραπάνω τη θερμοκρασία.

Δείτε το video που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.