choice

Σε λειτουργία το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου!

Ονομάζεται Ivanpah Solar Electric Generating System, βρίσκεται στην έρημο Mohave των ΗΠΑ και είναι το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από λίγες ημέρες, στις 13 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας που το διαχειρίζεται και είναι συνιδιοκτησία της NRG Energy, της BrightSource Energy και της Google, σε πλήρη λειτουργία μπορεί να παράγει 392 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαθέτει 173.500 ζεύγη από ηλιοστάτες (καθρέφτες) η λειτουργία των οποίων ρυθμίζεται από λογισμικό. Οι ηλιοστάτες «ακολουθούν» τον ήλιο ώστε να αντανακλούν την ηλιακή ενέργεια προς την κορυφή των τριών πύργων που έχουν ύψος περίπου 150 μέτρα.

Στο σημείο εκείνο η  συσσωρευμένη ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για να θερμάνει νερό, το οποίο με τη σειρά του παράγει ατμό ώστε να κινητοποιηθούν οι τουρμπίνες που υπάρχουν στους πύργους. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη συνέχεια διοχετεύεται στα δίκτυα ηλεκτροδότησης της πολιτείας της Καλιφόρνια.

Το όλο έργο κόστισε κάτι παραπάνω από 2 δισ. δολάρια και η έκταση που καλύπτει υπολογίζεται σε 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το ηλιακό πάρκο μπορεί να καλύπτει με «πράσινη» ενέργεια τις ανάγκες 140.000 νοικοκυριών μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα κατά 400.000 τόνους το χρόνο.

Να θυμίσουμε ότι ο μεγαλύτερος ηλιακός συλλέκτης βρισκόταν υπό έλεγχο και σε κατάσταση δοκιμών για χρόνια.