choice

Ο πρώτος διαδραστικός χάρτης της ανθρώπινης γενετικής ιστορίας

Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες μετά από έρευνα που χρηματοδότησε το Κέντρο Ανθρώπινης Γενετικής του Ινστιτούτου Wellcome, δημιούργησαν τον πρώτο διαδραστικό χάρτη της ανθρώπινης γενετικής ιστορίας.

Η έρευνα καλύπτει μία περίοδο 4.000 ετών και φέρνει στο φώς δεδομένα για την ανάμιξη που έχει υποστεί το γενετικό υλικό, κυρίως λόγω των πολεμικών κατακτήσεων, των μεταναστεύσεων και του εμπορίου, ανάμεσα στους πληθυσμούς της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής.

Οι ερευνητές σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στους «Times της Νέας Υόρκης» και στην Βρετανική «Independent», αφού αναφέρθηκαν στην δυνατότητα που έχει το DNA να αποκαλύπτει λεπτομέρειες από το παρελθόν, αποκάλυψαν ότι ο χάρτης τους βασίστηκε στην πλήρη συγκριτική ανάλυση του DNA 1.490 ανθρώπων από 95 πληθυσμούς από όλο τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων ο χάρτης δείχνει ότι οι απομονωμένοι Kalash που ζούνε στην οροσειρά Hindu Kush του Πακιστάν φέρουν στο DNA τους αρχαία γονίδια που έφτασαν στην Ασία από την Ευρώπη ή την Μέση Ανατολή, πιθανότατα μέσω του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η γενετική έρευνα μάλλον έρχεται να δικαιώσει τους Kalash, που πάντα υποστήριζαν ότι είχαν Ελληνικές ρίζες.

Η παραπάνω έρευνα φέρνει στο φώς δεδομένα τα οποία δεν είναι καν καταγεγραμμένα στην ιστορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με τον Dr. Simon Meyers, αποτελεί το DNA του λαού των Του στη σύγχρονη Κίνα που δείχνει ότι στο 1.200μ.Χ. Ευρωπαίοι παρόμοιοι με τους σύγχρονους Έλληνες αναμίχθηκαν γενετικά με κινεζικό πληθυσμό. Η πιο πιθανή εξήγηση της προέλευσης αυτού του ευρωπαϊκού DNA, να είναι έμποροι που ταξίδευαν στον γειτονικό Δρόμο του Μεταξιού.

Το βασικό μήνυμα του χάρτη σύμφωνα  με τους επιστήμονες είναι ότι σχεδόν σε όλους τους πληθυσμούς καταγράφονται γεγονότα γενετικής επιμιξίας τα οποία είναι πολύ κοινά σε όλη την πρόσφατη ιστορία και συχνά εμπλέκουν ανθρώπους που μεταναστεύουν μεγάλες αποστάσεις. Εξάλλου όπως τονίζει ο Dr. Daniel Falus του Ινστιτούτου Max Planck «Κάθε πληθυσμός έχει μια συγκεκριμένη γενετική παλέτα».

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη πατώντας εδώ ή στην παρακάτω φωτογραφία.