choice

Ένα απίστευτο φαινόμενο στις αλυκές Uyuni !

Το Salar de Uyuni είναι ότι έχει απομείνει από μια προϊστορική λίμνη. Περίπου σαράντα χιλιάδες χρόνια πριν αποτελούσε μέρος της τεράστιας λίμνης Minchin, η οποία με το πέρασμα των χρόνων στέγνωσε δημιουργώντας δύο μικρότερες λίμνες που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Η υπόλοιπη έκταση που έχει μείνει είναι πάνω από δώδεκα χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί τις μεγαλύτερες αλυκές του κόσμου.

Το Salar de Uyuni βρίσκεται στη Βολιβία και έχει τον τίτλο της υψηλότερης θάλασσας αλατιού μια και βρίσκεται σε ύψος 3.600 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ποσότητα αλατιού που περιέχει η περιοχή υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια τόνους!

Αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά απομονωμένη, η κυβέρνηση της Βολιβίας προσπαθεί να ενθαρρύνει τον τουρισμό έχοντας μάλιστα και ένα πλεονέκτημα. Οι αλυκές βρίσκονται κοντά στην κορυφή των Άνδεων και είναι εύκολο να χαρακτηριστεί τουριστική διαδρομή για όσους λατρεύουν την περιπέτεια.

Οι προσπάθειες της Βολιβιανής κυβέρνησης φαίνεται πως έχουν πιάσει τόπο αφού τα τελευταία χρόνια η τουριστική κίνηση έχει παρουσιάσει αύξηση. Οι επισκέπτες πληρώνοντας 15 δολάρια έρχονται σε πιο στενή επαφή με τη φύση, ενώ διαμένουν σε κατοικίες που δεν έχουν ρεύμα και νερό. Είναι ευπρόσδεκτοι να λάβουν μέρος σε τοπικές δραστηριότητες ή να ακολουθήσουν τους ντόπιους με τα καραβάνια σε διάφορα αποκομμένα χωριά, για να μεταφέρουν αλάτι το οποίο ανταλλάσουν με φαγητό.

Όταν βρέχει στο Salar de Uyuni συμβαίνει κάτι μοναδικό. Οι αλυκές μεταμορφώνονται σε έναν τεράστιο καθρέφτη και το γαλάζιο κυριαρχεί παντού. Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβει κανείς που τελειώνει η γη και που αρχίζει ο ουρανός αφού τα όρια δεν είναι ευδιάκριτα.

Το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο είναι γνωστό στους αστροναύτες και το χρησιμοποιούν ως στόχο για να βαθμονομήσουν και να δοκιμάσουν τους αισθητήρες των συστημάτων τηλεχειρισμού για τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά. Όταν η περιοχή καλύπτεται με το νερό της βροχής και γίνεται λεία, η ανακλαστικότητά της την καθιστά ιδανική για τέτοιες εργασίες.

Οι εικόνες είναι πραγματικά μαγευτικές και η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας σε ένα τέτοιο τοπίο είναι σίγουρα λυτρωτική!