choice

Το Μουσείου του Λούβρου τιμά ευρήματα της Ρόδου

Η γεωγραφική θέση της Ρόδου συντέλεσε από την αρχαιότητα στην οικονομική και  πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού. Αλλά η εμπορική της ακμή, είχε με τη σειρά της ως συνέπεια να γίνεται η Ρόδος στόχος επιβουλής και λεηλασίας των εκάστοτε ισχυρών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί του νησιού που βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορα μουσεία της Ευρώπης.

Για πρώτη φορά ευρήματα Ροδιακών ανασκαφών του 19ου αιώνα που μεταφέρθηκαν μέσα από νόμιμες ή παράνομες οδούς εκτός Ελλάδος, θα συγκεντρωθούν σε μία έκθεση που θα γίνει στο Μουσείο του Λούβρου με τίτλο «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί πύλη από και προς την Ανατολή. Από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έως τους αρχαϊκούς χρόνους».

Η έκθεση θα διαρκέσει  από τις 15 Οκτωβρίου 2014 έως τις 10 Μαρτίου του 2015 και θα απαρτίζεται από τρείς ενότητες.

«Ιστορία των ανασκαφών στη Ρόδο, μια Ευρωπαϊκή Ιστορία» είναι ο τίτλος της πρώτης ενότητας που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ευρήματα από τις ανασκαφές στο ιερό της Αθηνάς στη Λίνδο, κοσμήματα και κεραμική από μυκηναϊκούς τάφους που βρέθηκαν στην Πυλώνα, καθώς και αμφορείς του 9ου π.Χ. αιώνα που έφερε στο φώς η σκαπάνη στην περιοχή της Ιαλυσού.

Στην δεύτερη ενότητα «Η Ρόδος τόπος ανταλλαγών στη Ανατολική Μεσόγειο» θα παρουσιάζονται  Κυπριακά και Φοινικικά αγγεία αλλά και πλήθος από Αιγυπτιακά αγαλματίδια από τα ιερά της Λίνδου και της Ιαλυσού.

Η τρίτη ενότητα θα αναφέρεται στα εργαστήρια κεραμικής και μικροτεχνίας του νησιού με έκθεση αντικειμένων, όπως  αγαλματίδια από φαγεντιανή, γυάλινους μεγεθυντικούς φακούς του 8ου π.Χ. αιώνα, περιδέραια, καθώς και μία πήλινη πυξίδα από την Κάμειρο.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τον ρόλο της Ρόδου στη διαμόρφωση της Ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού, από το τέλος των προϊστορικών έως τις αρχές των ιστορικών χρόνων και να αναλυθεί η σημασία του νησιού στην ανασκαφική έρευνα. Η έμμεση αναφορά στις πρώτες αρχαιολογικές έρευνες στο νησί θα φέρουν στο φώς τις νόμιμες (με έγκριση και φιρμάνια Τούρκων αρχόντων), αλλά και τις παράνομες μέσω αρχαιοκάπηλων που εμπλούτισαν με εκθέματα μουσεία του εξωτερικού.

Εξάλλου όπως αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης: «Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ξαναβρεθούν μαζί  όλα αυτά τα ευρήματα από το νησί που προίκισε με την περιουσία του μουσεία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα να δώσει  ένα μήνυμα για το πώς πρέπει να σκέφτονται οι Ευρωπαίοι και σε ζητήματα που αποτελούν τα κεραμίδια του σπιτιού τους και συχνά δεν το καταλαβαίνουν».

Υπάρχει μία πιθανότητα με έξοδα των διοργανωτών, η έκθεση να μεταφερθεί και στην Ελλάδα.