choice

Όταν τα υποθαλάσσια ηφαίστεια μεταμορφώνονται σε νησιά….

Στη μέση περίπου του Ατλαντικού και 1.369 χλμ δυτικά των ηπειρωτικών ευρωπαϊκών ακτών, στο αρχιπέλαγος των Αζόρων, βρίσκεται αυτό το πανέμορφο νησάκι με την ονομασία Vila Franca do Campo. Το όνομά του το πήρε από την ομώνυμη πόλη και πρώην πρωτεύουσα του νησιού  São Miguel, που βρίσκεται ακριβώς απέναντί του.

Το νησάκι αυτό είναι δημιούργημα του κρατήρα ενός παλιού υποθαλάσσιου ηφαιστείου και στο κέντρο του διαθέτει μία στρόγγυλη φυσική λίμνη, η οποία δεν είναι εντελώς αποκομμένη από τη θάλασσα αφού συνδέεται με αυτήν μέσω ενός στενού καναλιού. Το νερό της θάλασσας εισχωρεί στη λίμνη με αποτέλεσμα ο βυθός να είναι γεμάτος από ψάρια, οστρακοειδή, θαλάσσια φυτά και κοράλλια.

Η βλάστηση στα τοιχώματα του κρατήρα είναι πλούσια ενώ η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού σπάνια είδη φιλοξενούνται εκεί όλες τις εποχές του χρόνου.

Το Vila Franca do Campo ήταν κάποτε ιδιόκτητο όμως το 1983 εξαγοράστηκε από την περιφερειακή κυβέρνηση και την ίδια χρονιά χαρακτηρίστηκε ως φυσικό καταφύγιο για τα είδη πανίδας και χλωρίδας του.

Με τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά του και την ηρεμία που προσφέρει αποτελεί αγαπημένο προορισμό για πολλούς τουρίστες. Το νησάκι μπορεί να το επισκεφτεί κανείς μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου και υπάρχει ειδική υπηρεσία μεταφοράς με σκάφος.

Ποιος μπορεί να πει όχι στον μικρό αυτό παράδεισο για ηλιοθεραπεία, κολύμπι και παρατήρηση της θαλάσσιας ζωής;