choice

Εξασφαλίζοντας την ευτυχία... Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε

Η εξέλιξη της επιστήμης σε θέματα που αφορούν την συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου, έφερε στο φώς μελέτες που μπορούν πλέον να προτείνουν μικρά βήματα προς την κατάκτηση της ευτυχίας, κάνοντας την ζωή μας πιο χαρούμενη.

Οι  ερευνητές του Framingham Heart Study αποκαλύπτουν ότι η προσωπική χαρά, τα καλά αισθήματα και η ευτυχία μπορούν να θεωρηθούν σαν μεταδοτική ασθένεια. Η παραπάνω μελέτη καθώς και ο Νίκος Χρηστάκης μέσα από το βιβλίο του «Συνδεδεμένοι», μας βοηθούν να κατανοήσουμε ότι η υγεία και η ευημερία του κάθε μέλους του κοινωνικού μας περίγυρου, επηρεάζει την υγεία και την ευημερία των υπόλοιπων.

Στο περιοδικό Journal of Happiness Studies, μελέτη πού δημοσιεύθηκε το 2009 υποστήριξε πώς οι άνθρωποι που αφιερώνουν ενέργεια για να αναπτύξουν μια δεξιότητα παράλληλα με το άγχος που βιώνουν, παρουσιάζουν και αυξημένα επίπεδα ευτυχίας. Η ικανοποίηση που λαμβάνουν από τον εαυτό τους όταν έχουν πετύχει δύσκολους στόχους, είναι ένα από τα οφέλη που αξίζουν τον κόπο.

Η παραπάνω μελέτη, διαπίστωσε πώς το άγχος μπορεί να ελαττωθεί όταν οι στόχοι πού έχουμε θέσει πραγματοποιούνται σε συνεργασία με κάποιους άλλους, αυξάνοντας το αίσθημα της συντροφικότητας.

Ο Δαρβίνος το 1872 είχε δηλώσει πώς η εξωτερική έκφραση ενός συναισθήματος το ισχυροποιεί. Το συχνό χαμόγελο λοιπόν μπορεί να κάνει το αίσθημα της χαράς ακόμα μεγαλύτερο, αποτρέποντας συγχρόνως να εμφανιστούν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Ο ψυχολόγος Chris Boyce, σε μελέτη που εξέταζε το προαιώνιο ερώτημα αν τα χρήματα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους, διαπίστωσε πώς η ψυχοθεραπεία μάλλον είναι πιο αποτελεσματική. O επιστήμονας δήλωσε πώς η σημασία των χρημάτων στην βελτίωση της ευτυχίας και της ευημερίας είναι υπερεκτιμημένη στις κοινωνίες που ζούμε σε αντίθεση με τα οφέλη από την καλή πνευματική υγεία.

Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Yale και του ψυχολόγου June Gruber οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιδίωξη της ευτυχίας μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα. Η προσδοκία πώς κάνοντας κάτι από τα παραπάνω θα γίνουμε περισσότερο χαρούμενοι, μπορεί να οδηγήσει στην απογοήτευση και στην δυστυχία.

Επιλέγουμε να είμαστε μαζί με χαρούμενους ανθρώπους όχι για γίνουμε ευτυχισμένοι, αλλά γιατί θέλουμε να κάνουμε παρέα μαζί τους. Επιλέγουμε να εξελίξουμε μια δεξιότητα γιατί μας αρέσει  και το πιο σημαντικό, χαμογελάμε γιατί έτσι αισθανόμαστε. Αυτά από μόνα τους θα μας κάνουν χαρούμενους!