choice

Gruta de las Maravillas: Ένα θαύμα της φύσης κάτω από τη Γη!

Τι κοινό έχουν οι μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές «Ταξίδι στο κέντρο της Γης», «Τιτάνες» και «Ο Ταρζάν στα Ορυχεία του βασιλιά Σολομώντα»; Η απάντηση είναι πως και οι τρεις ταινίες, έχουν σκηνές οι οποίες γυρίστηκαν στο σπήλαιο Gruta de las Maravillas ή αλλιώς «Σπηλιά των θαυμάτων».

Το εκπληκτικής ομορφιάς αυτό σπήλαιο βρίσκεται στην νοτιοδυτική Ισπανία στην πόλη Aracena και οι ντόπιοι φέτος, γιορτάζουν τα 100 χρόνια από το άνοιγμά του στο κοινό. Το σπήλαιο εκτίνεται σε μήκος 2.130μ. και είναι απλωμένο σε τρία επίπεδα τα οποία μπορούν να εξερευνηθούν μέσα από σήραγγες σε μία διαδρομή ενός χιλιομέτρου.

Για να δημιουργηθεί αυτό το ονειρεμένο τοπίο, η φύση εργάστηκε σιωπηλά για αιώνες. 12 θάλαμοι και 6 υπόγειες λίμνες συνθέτουν ένα σκηνικό που κόβει την ανάσα. Κάθε θάλαμος (αίθουσα) έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά αλλά και ονομασία: «Σμαραγδένια αίθουσα», «Αίθουσα με τα κρυστάλλινα σκεύη του Θεού», «Αίθουσα με τα κοχύλια», «Αίθουσα της μεγάλης λίμνης» και «Αίθουσα με τα γυμνά».

Σταλακτίτες και σταλαγμίτες, γαλαζοπράσινα νερά και πετρώματα σε λευκές αποχρώσεις συναντά κανείς στον υπόγειο αυτό παράδεισο. Μάλιστα οι ντόπιοι αποκαλούν το σπήλαιο «πηγάδι καλυμμένο με χιόνι» εξαιτίας των πολλών λευκών σχηματισμών του.

Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο κυμαίνεται από 16-19 βαθμούς όλο τον χρόνο, ενώ η υγρασία αγγίζει το απόλυτο 98-100%. Η διαδρομή που κάνει ο επισκέπτης για να «χαθεί» στη μαγεία του σπηλαίου, διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Μάλιστα τα φώτα που υπάρχουν εκεί απενεργοποιoύνται αυτόματα κάθε φορά που απομακρύνεται μία ομάδα επισκεπτών από το σημείο. Αυτό συμβαίνει γιατί το φως βοηθά στην ανάπτυξη βακτηριδίων που είναι επικίνδυνα για τα σπήλαια.

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια την ομορφιά του σπηλαίου. Δείτε στο παρακάτω video την ιστορία του αλλά την μοναδική ομορφιά του.