choice

Ο διαγωνισμός First Lego League για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ας ξεκινήσουμε (για όσους δεν γνωρίζουν) με το τι είναι το First Lego League (FFL).

Είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού, για παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών που έχει ως στόχο να τα βοηθήσει να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με έναν τρόπο διασκεδαστικό αλλά ταυτόχρονα και δημιουργικό.

Πρόκειται για μία συνεργασία της FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) και του εκπαιδευτικού τομέα της LEGO EDUCATION και διοργανώνεται από το 1998 κάθε χρόνο, σε περισσότερες από 80 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που ο διαγωνισμός αυτός έρχεται στη χώρα μας και θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, 8 και 9 Μαρτίου, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS.

34 ομάδες των 10 ατόμων θα πάρουν μέρος στο First Lego League, ενώ μέχρι την διεξαγωγή του τελικού θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και εργαστήρια με γνωστούς επιστήμονες, ομιλίες και εκπαιδευτικοί διαγωνισμοί.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιανουαρίου καθώς και 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos, θα διεξαχθούν σεμινάρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για  όλους με κορυφαίους έλληνες και ξένους επιστήμονες.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού θα είναι το περιβάλλον και τα καιρικά φαινόμενα.

Για τον λόγο αυτό θα καταφθάσουν στην συμπρωτεύουσα η ομάδα της εκπαιδευτικής ρομποτικής από τα Νησιά Φερόες, Lego Vinir αλλά και οι γνωστοί σχεδιαστές ρομποτικής Βασίλης Χρυσανθακόπουλος και Lee Magpilli.

Τον διαγωνισμό διοργανώνει το μη κερδοσκοπικό- αγαθοεργές σωματείο «Δράση για την Εκπαίδευση- EDU ACT», ενώ αρωγός της διοργάνωσης είναι το Ίδρυμα Νεότητας της Μητρόπολης Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως.

Υποστηρικτές του η «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», το NOESIS, η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια», το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και το «Mediterranean Cosmos».
Η όλη διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης και των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας- Χορτιάτη και Κορδελιού- Ευόσμου. Παράλληλα πλαισιώνεται από εθελοντές που αγαπούν τη τεχνολογία και την ιδέα του διαγωνισμού.