choice

«Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα» …στις Βρυξέλλες

«Ο “Ναυτίλος” είναι για μας σαν δώρο Θεού».

Αυτή είναι η φράση με την οποία οι υπεύθυνοι του Μουσείου Bozar των Βρυξελλών υποδέχονται την έκθεση που εγκαινιάζεται εκεί την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 24 Απριλίου.

Η έκθεση «Nautilus: Navigating Greece» που οργανώθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνει 93 αρχαιότητες προερχόμενες από 29 δημόσια αρχαιολογικά μουσεία ολόκληρης της χώρας και από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και έργα 24 σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, συλλογές καλλιτεχνών και διάφορα μουσεία. Τα έργα καλύπτουν την περίοδο από το 2600 π.Χ. μέχρι σήμερα.

«Η σύγχρονη δημιουργία αγκαλιάζει την αρχαία και συνοδοιπορεί αρμονικά μαζί της. Επιλέξαμε επτά έννοιες, οι οποίες σχετίζονται με τους οδηγούς-ναυτίλους της έκθεσης και συναρτούν συνολικά επτά ενότητες» τονίζει η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη και συμπληρώνει «Στόχος να καταθέσουμε τους προβληματισμούς μας που αφορούν την Ελλάδα και την Ευρώπη στην κοινή τους μοίρα όπως διαμορφώνεται σήμερα. Δημιουργείται ένα πλαίσιο εννοιολογικής και μορφολογικής συνομιλίας ανάμεσα στα τέχνεργα της ελληνικής αρχαιότητας και τις δημιουργίες των σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών που εκφράζονται μέσα από ένα φάσμα νέων μέσων και τεχνικών».

Η έκθεση διαρθρώνεται σε έξι ενότητες :«Οικολογίες», «Θαλάσσιοι Δρόμοι», «Οδύσσειες», «Ηγεμονία», «Οικουμένη», «Πίστη». Οι ενότητες αυτές προβάλλουν αλλά και αναπτύσσουν έννοιες όπως η επικοινωνία, η έμπνευση, η τεχνολογία…

Κεντρικός άξονας της έκθεσης είναι η θάλασσα και η συμβολή της στον πολιτισμό, ο οποίος αναπτύχθηκε στις περιοχές γύρω από τις ακτές του Αιγαίου και του Ιονίου. Οι Ευρωπαίοι θα έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» μέσα από τα εκθέματα στην Ελλάδα και να την γνωρίσουν ίσως λίγο καλύτερα.

Έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, χαρακτικής, οπτικές και ηχητικές δράσεις και video art, παίρνουν μέρος σε έναν δημιουργικό διάλογο με πήλινα αγγεία, μαρμάρινα ειδώλια και γλυπτά, τοιχογραφίες, σφραγιδόλιθους, νομίσματα, επιγραφικά μνημεία και δείγματα της αργυροχρυσοχοΐας.