choice

Για να βελτιώσετε τη μνήμη σας, σφίξτε τις γροθιές σας

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει για διάφορους τρόπους  με τους οποίους μπορούμε να «γυμνάσουμε» τη μνήμη μας και να την βελτιώσουμε. Τα σταυρόλεξα, η ανάγνωση κάποιου βιβλίου αλλά και η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου, βοηθούν να “ακονίσουμε” τη μνήμη μας και να την διατηρήσουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα όσο μεγαλώνουμε. Είναι γνωστό ότι με το πέρασμα των χρόνων η ικανότητά μας να συγκρατούμε νέες πληροφορίες επιβραδύνεται.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Montclair στο New Jersey, συμβουλεύουν να χρησιμοποιήσουμε τις γροθιές μας για να βελτιώσουμε τη μνήμη μας. Οι αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το σφίξιμο του δεξιού μας χεριού για 90 δευτερόλεπτα βοηθά στον σχηματισμό αναμνήσεων ενώ το σφίξιμο του αριστερού χεριού βελτιώνει την ικανότητά μας να ανακαλούμε αναμνήσεις.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά πραγματοποίησαν ένα πείραμα στο οποίο έλαβαν μέρος 50 ενήλικες εθελοντές που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.  Στα άτομα της πρώτης ομάδας ζητήθηκε να σφίγγουν τις γροθιές τους για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και εν συνεχεία να προσπαθούν να θυμηθούν λέξεις από λίστες που απομνημόνευσαν λίγη ώρα πριν.

Από τα άτομα της δεύτερης ομάδας ζητήθηκε να απομνημονεύσουν τις ίδιες λέξεις χωρίς όμως να σφίγγουν τις γροθιές  τους. Το αποτέλεσμα ήταν οι εθελοντές της πρώτης ομάδας να θυμηθούν με μεγαλύτερα ευκολία λέξεις από τη λίστα που είχαν μελετήσει νωρίτερα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σύσφιξη των παλαμών ενεργοποιεί συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την επεξεργασία των αναμνήσεων. Όπως εξηγεί και η Dr. Propper: «Η σύσφιξη του δεξιού χεριού συντελεί άμεσα στην καλύτερη εκμάθηση των πληροφοριών και του αριστερού χεριού στην άμεση ανάκληση πληροφοριών από τη μνήμη, άρα έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι δυο απλές κινήσεις μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη μνήμη μας».

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παλιότερα έδειξαν ότι η σύσφιξη της δεξιάς παλάμης ενεργοποιεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ η σύσφιξη της αριστερής παλάμης το δεξί ημισφαίριο. Αυτό σχετίζεται και με συγκεκριμένα συναισθήματα, για παράδειγμα η σύσφιξη της δεξιάς παλάμης με τη χαρά ή τον θυμό και της αριστερής με τη λύπη ή την αγωνία.

Όσο για την επεξεργασία των αναμνήσεων, θεωρείται ότι αναγκάζει και τα δύο ημισφαίρια να συνεργαστούν. Το αριστερό για την κωδικοποίηση και το δεξί για την ανάκληση τους.