choice

Ποιά η σχέση των κεραυνών με… τους πονοκεφάλους;

 

Και όμως, υπάρχει σχέση και το επιβεβαιώνουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι αστραπές και οι κεραυνοί μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση πονοκέφαλου ή ακόμη και ημικρανίας.

Διαπιστώθηκε πως, όταν υπάρχουν κεραυνοί, τα περιστατικά έντονων πονοκεφάλων αυξάνονται τουλάχιστον κατά 25%!

Σύμφωνα μάλιστα με μία παλιότερη έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard, κάτι ανάλογο ισχύει και για την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, το χαμηλό βαρομετρικό και τη ζέστη, χωρίς ωστόσο οι ερευνητές να μπορούν να συσχετίσουν τα φαινόμενα.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Συγκεκριμένα προκαλούν μεταβολές στη χημεία του εγκεφάλου στα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες, επειδή μειώνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η πτώση της βαρομετρικής πίεσης ενεργοποιεί το τρίδυμο νεύρο στα μάτια ή στα ιγμόρεια, προκαλώντας ημικρανία.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cincinnati ανακάλυψαν επίσης ότι οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται συχνότερα και πιο έντονα σε άτομα που βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το σημείο όπου πέφτουν κεραυνοί.

Η Dr. Carolyn Bernstein στο βιβλίο της με τίτλο «The Migraine Brain» αναφέρει χαρακτηριστικά «…πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι η κατάστασή τους επιδεινώνεται όταν υπάρχουν έντονες καταιγίδες, ωστόσο το κλίμα δεν επηρεάζει όλους τους τύπους πονοκεφάλου, αλλά βασικά εκείνους που προκαλούν ευαισθησία στο φως και τους έντονους ήχους, φέρνοντας τάση για έμετο ή ναυτία».

Οι κεραυνοί λοιπόν, εκτός από… τρομακτικοί, εντυπωσιακοί, ή καταστροφικοί, είναι ικανοί να επηρεάσουν και με άλλον τρόπο τον ανθρώπινο οργανισμό.