choice

Ο Άρης έχει τη δική του… Ελλάδα!

Είναι ο τέταρτος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος και ο δεύτερος πιο κοντά στη Γη. Αναφέρεται συχνά και ως «Κόκκινος πλανήτης» εξαιτίας του κόκκινου χρώματος που παρουσιάζει και οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) στην επιφάνειά του.

Ο Άρης, συνεχώς συγκεντρώνει το επιστημονικό ενδιαφέρον όλου του  κόσμου και οι πληροφορίες που έρχονται από εκεί είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.
Η πεποίθηση ότι ο Άρης διέθετε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις πριν από δισεκατομμύρια χρόνια τείνει να γίνει βεβαιότητα, μετά από μία περιοχή που εντόπισαν αμερικανοί ερευνητές του Planetary Science Institute της Tucson.

Η περιοχή, που βρίσκεται στο Νότιο ημισφαίριο του Άρη, ονομάστηκε «Hellas Planitia» και έχει έκταση 2300 χιλιόμετρα. Πρόκειται για έναν τεράστιο κρατήρα  που σχηματίστηκε πριν από 3,9 δισεκατομμύρια χρόνια από την πτώση μεγάλου αστεροειδούς στην επιφάνεια του Άρη.
Οι επιστήμονες όταν ανακάλυψαν την συγκεκριμένη περιοχή ανακοίνωσαν ότι τα ιζηματογενή πετρώματα, υποδηλώνουν ότι κάποτε υπήρχε στην περιοχή μεγάλη θαλάσσια έκταση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους συμπέραναν ότι  η περιοχή πρέπει να καλύπτονταν από θάλασσα πριν από 3,5-4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι έρευνες θα συνεχιστούν ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να καταλάβουν πως εξαφανίστηκε όλο αυτό το νερό από τον πλανήτη αλλάζοντας εντελώς το κλίμα του.

Η ονομασία «Hellas Planitia» δόθηκε στον κρατήρα από τον Ιταλό αστρονόμο Giovanni Virginio Schiaparelli που ήταν γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με τον «Κόκκινο πλανήτη». Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τον «Όλυμπο» του πλανήτη Άρη.

Πρόκειται για ένα ηφαιστειακό βουνό ύψους 27 χιλιομέτρων, με καλντέρα που έχει πλάτος 85 και βάθος 3 χιλιόμετρα.