choice

Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο μυαλό μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου ;

Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι άκρως ενδιαφέρουσα! Για πέντε ολόκληρες ημέρες από τη στιγμή που ολοκληρώνει κάποιος ένα μυθιστόρημα, στο μυαλό του γίνεται μια "έκρηξη"! Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Emory και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διαβάζοντας ένα βιβλίο, στον ανθρώπινο εγκέφαλο προκαλείται αυξημένη συνδεσιμότητα αλλά και νευρολογικές αλλαγές που αυξάνουν τη δύναμη της μνήμης.

Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν, καταγράφηκαν στον αριστερό κροταφικό φλοιό, στην περιοχή δηλαδή που σχετίζεται με τη δεκτικότητα για τη γλώσσα όπως και την αισθητηριακή περιοχή του εγκεφάλου.
Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου διαθέτει νευρώνες που έχουν συσχετιστεί με την «εξαπάτηση» του νου να νομίζει ότι κάνει κάτι που όμως στην πραγματικότητα δεν το κάνει. Παράδειγμα, να σκέφτεται ότι τρέχει (ενώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο) και έτσι μπορεί να ενεργοποιήσει τους νευρώνες που σχετίζονται με την φυσική πράξη της λειτουργίας αυτής.

Για να πραγματοποιηθεί η έρευνα χρειάστηκαν 21 μαθητές στους οποίους δόθηκε να διαβάσουν το ίδιο βιβλίο, το θρίλερ «Πομπηία» του Robert Harris. Μόλις ολοκλήρωσαν το βιβλίο, οι επιστήμονες σάρωσαν τους εγκεφάλους όλων των μαθητών. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ενδεικτικό: Τις πέντε ημέρες που ακολούθησαν μετά την ανάγνωση του βιβλίου, στους εγκεφάλους των μαθητών προκλήθηκε μια μικρή "έκρηξη" η οποία μάλιστα είχε μεγαλύτερη διάρκεια από όση περίμεναν οι ερευνητές.

Όπως δηλώνει και ο νευροεπιστήμονας καθηγητής Gregory Berns, επικεφαλής της μελέτης: «Οι νευρωνικές αλλαγές που βρήκαμε συνδέονται με μια φυσική αίσθηση και το σύστημα κίνησης. Έδειξαν πως με την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος, ο αναγνώστης μεταφέρεται στο σώμα του πρωταγωνιστή».

Και ας μην ξεχνάμε πως ένα βιβλίο δε ζητά τίποτε από εμάς. Αντιθέτως είναι πρόθυμο να μας προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι! Το μόνο που χρειάζεται είναι να το πάρουμε στα χέρια μας και να ξεκινήσουμε την ανάγνωση…