choice

Ο Βόρειος Πόλος... μετακινείται λόγω κλιματικής αλλαγής !

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων, οι γεωγραφικοί πόλοι της Γης, αργά αλλά σταθερά, αλλάζουν θέση και για αυτό ευθύνεται και η κλιματική αλλαγή.

Λόγω αυτής, οι πάγοι λιώνουν με συνέπεια να μεταβάλλεται ελαφρώς ο άξονας περιστροφής του πλανήτη μας. Τα ευρήματα σημαίνουν πως μπορεί πιθανώς να παρακολουθεί κάποιος την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, παρακολουθώντας απλά και καταγράφοντας τη θέση του Βορείου Πόλου.

Πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έδειξαν πως το λιώσιμο των πάγων, άρα και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, επηρεάζει την κατανομή της μάζας στην επιφάνεια της Γης. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του, μεταβάλλει ανεπαίσθητα τον άξονα περιστροφής του πλανήτη μας, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί μάλιστα από μετρήσεις που έγιναν στους δύο πόλους.

Δύο παράγοντες σε συνδυασμό είναι υπεύθυνοι για την ταλάντωση στον άξονα περιστροφής του πλανήτη μας. Πρώτον, η Γη δεν είναι απολύτως άκαμπτη και δεύτερον, περιφέρεται σε ετήσια βάση γύρω από τον Ήλιο. Αν αφήσουμε στην άκρη τις δύο αυτές αιτίες, βλέπουμε πως και πάλι ένα μέρος της μετακίνησης του άξονα μένει ανεξήγητο.

Από το 1899 που άρχισαν οι πρώτες παρατηρήσεις, ο γεωγραφικός Βόρειος Πόλος μετακινήθηκε προς τα νότια με μέσο ρυθμό δέκα εκατοστών το χρόνο, κατά μήκος της γραμμής του γεωγραφικού μήκους που βρίσκεται 70 μοίρες δυτικά και η οποία διέρχεται από τον ανατολικό Καναδά.
Αυτή η μετακίνηση οφείλεται στην αλλαγή της κατανομής της μάζας της Γης, αφού ο φλοιός της εξακολουθεί να αναπηδά με αργό ρυθμό, μετά το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων.

Ξαφνικά όμως το 2005 υπήρξε μια μεταβολή την οποία δεν περίμενε κανείς. Ο γεωγραφικός Βόρειος Πόλος άρχισε να μετακινείται προς τα ανατολικά πλέον και από τότε μέχρι σήμερα έχει διανύσει συνολικά περίπου 1,2 μέτρα.

Ο Jianli Chen του πανεπιστημίου του Τέξας και η επιστημονική ομάδα στην οποία είναι επικεφαλής, ανέλυσε δεδομένα που στάλθηκαν από το δορυφόρο GRACE της NASA, ο οποίος μετρά τις αλλαγές στο βαρυτικό πεδίο της Γης και κατέληξε στο συμπέρασμα πως για την αλλαγή αυτή του άξονα περιστροφής, υπεύθυνη είναι η κλιματική αλλαγή και το μαζικό λιώσιμο των πάγων. Όπως δήλωσε και ο ίδιος: «Το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών μπορούν να εξηγήσουν το 90% της μετακίνησης προς τα ανατολικά. Η κινητήρια δύναμη γι’ αυτή την ξαφνική αλλαγή είναι η κλιματική αλλαγή».

Νέοι υπολογισμοί έδειξαν ότι το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, έχει συμβάλει σημαντικά στην μετακίνηση του γήινου άξονα. Η Γροιλανδία χάνει περίπου 250 γιγατόνους πάγου κάθε χρόνο ενώ σε 194 γιγατόνους υπολογίζεται το λιώσιμο των παγετώνων των βουνών και σε 180 γιγατόνους το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική.

Να σημειωθεί, ότι οι μαγνητικοί πόλοι του πλανήτη μας αλλάζουν θέση με μεγαλύτερη ταχύτητα από τους γεωγραφικούς πόλους.