choice

Όταν η έρημος Σαχάρα παράγει τον δικό της ήχο!

Σαχάρα! Στο άκουσμα και μόνο του ονόματός της, στο μυαλό μας έρχεται η εικόνα της απόλυτης ερήμου. Και όμως!

Η περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η Σαχάρα δεν ήταν πάντοτε έρημος, αλλά στο παρελθόν ήταν μια περιοχή με έντονη βλάστηση, λίμνες και αναπτυγμένο οικοσύστημα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες και δεν έχουμε λόγο να τους αμφισβητήσουμε.

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, η μετάλλαξη της Σαχάρας από «όαση» σε έρημο έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εξαιτίας απότομων κλιματικών μεταβολών. Και ερχόμαστε στο σήμερα και στην τεράστια αμμώδη έκταση ερήμου που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Αφρικής.

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, οι αμέτρητοι αμμόλοφοι στην έρημο Σαχάρα "εκπέμπουν" παράξενους ήχους χαμηλών συχνοτήτων. Το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο παράγεται από τα ανώτερα στρώματα της αποξηραμένης άμμου η οποία κινείται πάνω στα πιο βαθιά. Κάποια στιγμή η ξηρότητα φτάνει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο και τότε προκαλείται ένας θόρυβος σαν βοή που προκαλεί ανατριχίλα.

Φυσικά δεν είναι μόνο η Σαχάρα η οποία έχει το προνόμιο να… «μιλάει». Παρόμοιοι ήχοι έχουν καταγραφεί και σε άλλα μέρη του πλανήτη, από τη Μογγολία μέχρι την έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Οι επιστήμονες, αφού κατάφεραν και αναδημιούργησαν τον ήχο με τεχνητά μέσα σε εργαστήριο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε έρημος παράγει τον δικό της ήχο, αφού αυτός εξαρτάται από το πάχος των κόκκων της άμμου!

Απολαύστε το video από τη σειρά "Africa" του BBC.