choice

Kάμερα που «βλέπει» μέσα από πυκνή ομίχλη !

Οι ερευνητές του ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πλέον φημισμένα πανεπιστήμια και κέντρα βασικής και τεχνολογικής έρευνας παγκοσμίως), κατάφεραν και ανέπτυξαν μία κάμερα που έχει την ικανότητα να «βλέπει» μέσα από πυκνή ομίχλη.

Βασικός σκοπός της δημιουργίας της κάμερας αυτής είναι ο υπολογισμός των αποστάσεων ακόμη και μέσα από υλικά που δεν έχουν πλήρη διαφάνεια. Το σύστημα λειτουργεί με τη λογική της αντανάκλασης και λαμβάνοντας το φως που παίρνει ως επιστροφή, μπορεί να αναγνωρίζει αν οφείλεται για παράδειγμα σε κάποιο προπορευόμενο όχημα ή στις σταγόνες της βροχής.

Η καινοτόμος κάμερα, θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε οδηγούς που κινούνται σε περιοχές όπου παρατηρείται συχνά πυκνή ομίχλη ή έντονες βροχοπτώσεις, αφού θα ενισχύσει κατά πολύ την ορατότητά τους, εξασφαλίζοντάς τους μεγαλύτερη ασφάλεια στην άσφαλτο.

Χρησιμοποιεί παλμούς φωτός, που διαρκούν μόλις μερικά εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, σε διαφορετικά μήκη κύματος. Με τον τρόπο αυτό εκπέμπεται ένας δυαδικός κώδικας, που με την αντανάκλαση του φωτός σε κάποιο αντικείμενο, στέλνεται και πάλι πίσω στο σύστημα. Με τη σειρά του το σύστημα, υπολογίζει την ακριβή του απόσταση από το αντικείμενο και δημιουργεί το τρισδιάστατο μοντέλο του.

Ως «Time of Flight» είναι γνωστή η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το σύστημα, η οποία ουσιαστικά μετράει τον χρόνο που χρειάζεται η αντανάκλαση του φωτεινού σήματος σε κάποιο αντικείμενο και πίσω στην κάμερα, για να υπολογίσει την απόσταση.

Όπως εξηγεί και ο ερευνητής Ασιούτα Καντάμπι: «Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνική, μπορούμε να δημιουργήσουμε τρισδιάστατα μοντέλα ημιδιάφανων - π.χ. σταγόνες της βροχής - ή σχεδόν αόρατων αντικειμένων. Μπορούμε για παράδειγμα να υπολογίσουμε το εύρος διάφανων αντικειμένων βλέποντάς τα ακόμα και μέσα από ημιδιάφανα υλικά».