choice

Ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας στην Ανταρκτική !

Έσπασε κάθε ρεκόρ ως το πιο κρύο μέρος του πλανήτη με θερμοκρασία - 94,7 βαθμών Κελσίου.

Ο λόγος για την ανατολική Ανταρκτική, όπου (βάσει δορυφορικών στοιχείων της NASA), το νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας σημειώθηκε στις 10 Αυγούστου του 2010 σε θύλακες αέρα εγκλωβισμένου σε κορυφογραμμή. Αξίζει να αναφερθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ ήταν -89,2 βαθμοί Κελσίου και είχε καταγραφεί στη ρωσική βάση «Vostok», στις 21 Ιουλίου του 1983.

Είναι γεγονός ότι οι θερμοκρασίες ρεκόρ της ανατολικής Ανταρκτικής είναι 50 βαθμούς χαμηλότερες από την Αλάσκα και τη Σιβηρία.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο San Francisco από επιστήμονες, με επικεφαλής τον Dr. Ted Scambos του Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως εξήγησε και ο ίδιος: «Είναι σαν να βλέπουμε μία ωραία μέρα καλοκαιριού στον Άρη. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το σημείο είναι το ψυχρότερο μέρος στη Γη. Ωστόσο, δεν θα μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, διότι οι θερμοκρασίες ήταν μετρημένες μέσω δορυφόρου και όχι από θερμόμετρα. Δόξα τω Θεό, δεν ξέρω πώς ακριβώς θα ένιωθα αν ήμουν εκεί».

Ο Dr. Ted Scambos ανέφερε ότι : «…οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στην Ανταρκτική καταγράφονται τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες σε υψηλά υψόμετρα, όπου ο εξαιρετικά ξηρός και καθαρός αέρας επιτρέπει στη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας να ακτινοβολείται πίσω στο διάστημα με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Ο αέρας που παγώνει κοντά στην επιφάνεια της κορυφογραμμής κυλά προς τα κάτω επειδή είναι πυκνότερος και καταλήγει μέσα σε πολύ ρηχούς τοπογραφικούς θύλακες».

Επειδή οι συνθήκες είναι απίστευτα δύσκολες στην Ανταρκτική, οι επιστήμονες που πραγματοποιούν έρευνες εκεί, είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν αναπνευστήρα που μεταφέρει τον αέρα από τα μανίκια στα ρούχα τους (ώστε να θερμαίνεται) για να αναπνεύσουν. Αν εισπνεύσουν κατά λάθος τον παγωμένο αέρα, θα είναι καταστροφικό για τους ίδιους.

Παρά τον ενθουσιασμό των επιστημόνων για το νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας, η ανησυχία τους παραμένει. Όπως υπογραμμίζουν, ένα εξαιρετικά παγωμένο σημείο στη Γη δεν ακυρώνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.