choice

Γεμάτη χρώματα και φως η Λυών !

Κάθε χρόνο, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, η γαλλική μεγαλούπολη ζει και κινείται στους ρυθμούς της Fête des Lumières ή αν προτιμάτε της Γιορτής των φώτων.

Από τις 6 έως τις 9 Δεκεμβρίου η Λυών γέμισε με χρώμα και φως! Φέτος η έναρξη του φεστιβάλ είχε μία ιδιαίτερη αφιέρωση στον ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Nelson Mandela που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.

Η γιορτή έχει μεγάλη ιστορία, αφού οι ρίζες της φτάνουν πίσω στον 19ο αιώνα όταν ήταν αφιερωμένη στην Παναγία που έσωσε την πόλη από μια επικίνδυνη επιδημία πανώλης. Βέβαια εδώ και μια εικοσαετία περίπου, η Γιορτή των φώτων έχει πάρει φαντασμαγορική μορφή βοηθώντας σημαντικά και την οικονομία.

120 καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, επιλέγουν 70 σημεία της πόλης για να προβάλουν τις δημιουργίες τους. Κτήρια αλλά και εκκλησίες μετατρέπονται σε καμβάδες για να «φιλοξενήσουν» μοναδικές εμπνεύσεις και να μεταμορφώσουν ολόκληρη την πόλη.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Fête des Lumières, Jean-François Zurawik: «Κάθε χρόνο ζητάμε από τους καλλιτέχνες να προτείνουν τις ιδέες τους, που βασίζονται σε διάφορες τοποθεσίες. Τους ζητάμε να χρησιμοποιήσουν την πόλη σαν μία τεράστια σκηνή και να κάνουν τις προτάσεις τους για πάρκα, κτίρια, θέατρα, δημαρχεία και διάφορα άλλα»

Μόλις πέσει η νύχτα ξεκινά μια πανδαισία φωτός που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Απολαύστε τις μοναδικές εικόνες! Κάποιοι πιο… «τυχεροί» βρέθηκαν εκεί τις προηγούμενες ημέρες και έζησαν από κοντά την μοναδική αυτή εμπειρία!