choice

Πως τα ρούχα μας μπορεί να είναι υπεύθυνα για την καταστροφή των δασών

Έχετε σκεφτεί ότι τα ρούχα μας μπορεί να ευθύνονται για την καταστροφή των δασών αλλά και την εξαφάνιση σπάνιων ζώων; Ακούγεται «τραβηγμένο» αλλά είναι γεγονός και οι ερευνητές μας εξηγούν το γιατί.

Στην κλωστοϋφαντουργία χρησιμοποιούνται ίνες κυτταρίνης. Η κυτταρίνη είναι ένας από τους πολυσακχαρίτες και αποτελείται από περισσότερα 10.000 μόρια γλυκόζης, που ενώνονται και σχηματίζουν ευθείες αλυσίδες. Η κυτταρίνη είναι η πιο διαδεδομένη οργανική ένωση στον κόσμο και αποτελεί το κύριο συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος των φυτικών κυττάρων.

Η Canopy (μη κυβερνητική οργάνωση για το περιβάλλον) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εξηγώντας πως για να χρησιμοποιηθεί η κυτταρίνη από τον άνθρωπο, κόβονται κάθε χρόνο περίπου 100.000.000 δέντρα. Δυστυχώς ο αριθμός αυτός ολοένα και αυξάνεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των κομμένων δέντρων είναι τόσο μεγάλος που θα περιέβαλλε τον ισημερινό δέκα φορές!

Τα δάση σε ολόκληρο τον κόσμο καταστρέφονται για την παραγωγή υφασμάτων και πολλά σπάνια είδη ζώων και πτηνών κινδυνεύουν με εξαφάνιση, αφού το «σπίτι» τους σιγά-σιγά εξαφανίζεται. Για παράδειγμα, λόγω της αποψίλωσης των δασών στην Ασία, πάνω από το 80% του πληθυσμού του ελέφαντα της Σουμάτρας εξαφανίστηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Επίσης, ο Ιβηρικός λύγκας , που συνήθως ζει στα δάση της κεντρικής και νότιας Ισπανίας, είναι από τα ζώα που κινδυνεύουν περισσότερο να εξαφανιστούν. Μόνο 150 ζουν σήμερα στα δάση της Ισπανίας. Όσο για την τίγρη της Νότιας Κίνας; Έχει ήδη εξαφανιστεί από την άγρια φύση και υπάρχει μόνο σε ζωολογικούς κήπους σε αιχμαλωσία. Δυστυχώς, ο κατάλογος είναι μεγάλος….

Ο άνθρωπος, με αφορμή διάφορες ανάγκες συνεχίζει τις καταστρεπτικές του επεμβάσεις, υποβαθμίζοντας και περιορίζοντας συνεχώς τα δάση. Η Canopy προειδοποιεί πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση, αν η ζήτηση της κυτταρίνης συνεχώς αυξάνεται, αν στην ανάγκη μας για γρήγορη και ανανεώσιμη μόδα δεν μπει φρένο, τα αποτελέσματα για ολόκληρο τον πλανήτη και για εμάς τους ίδιους θα είναι καταστρεπτικά.

Η Canopy εξηγεί ότι είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε τα ρούχα που θα αγοράσουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα υφάσματά τους δεν προέρχονται από ίνες δασών που απειλούνται.