choice

Πως είναι ένα χιονισμένο τοπίο στα μεγάλα υψόμετρα των Άνδεων;

Μην βιαστείτε να απαντήσετε φέρνοντας στο μυαλό σας ένα παχύ στρώμα φρέσκου χιονιού. Η αλήθεια είναι διαφορετική από αυτό που οι περισσότεροι φανταζόμαστε…

Οι ανεμοδαρμένες Άνδεις είναι το μεγαλύτερο σε μήκος ορεινό συγκρότημα του πλανήτη μας (9.000 χλμ) και διασχίζει σχεδόν ολόκληρη τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής σχηματίζοντας μια αλυσίδα οροσειρών, τις περίφημες Κορδιλλιέρες. Την Ανατολική Cordillera Oriental και τη Δυτική Cordillera Occidental, με μικρότερες οροσειρές, όπως την Cordillera de la Costa της Χιλής.

Οι Άνδεις θεωρούνται η πιο ηφαιστειώδης περιοχή του κόσμου με πάρα πολλά ενεργά ηφαίστεια, από τα οποία το Γιουγιαϊγιάκο (6739 μέτρα) θεωρείται το ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στο κόσμο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ενεργότητας και στο Όχος ντελ Σαλάδο.

Τα βουνά των Άνδεων εκτείνονται σε επτά χώρες: Την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, την Κολομβία, το Περού και τη Χιλή. Μάλιστα κάποιες από αυτές, κυρίως το Περού και η Βολιβία, είναι γνωστές ως «κράτη των Άνδεων».

Η υψηλότερη κορυφή των Άνδεων είναι  η Ακονκάγκουα που φθάνει τα 6.962 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε σύγκριση με τα Ιμαλάια, οι Άνδεις έχουν περίπου ίσο πλάτος, αλλά υπερδιπλάσιο μήκος.

Σε πολύ μεγάλα υψόμετρα λοιπόν το χιονισμένο τοπίο ξεπερνά τη φαντασία μας. Δείτε απλά τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε!