choice

Στο μέλλον η παραγγελία σας θα φθάνει… πετώντας!

Σε λίγα χρόνια από τώρα, ίσως οι παραγγελίες μας να καταφθάνουν στο σπίτι μας όχι με courier αλλά με ελικοπτεράκια-ρομπότ!

Η Amazon.com αυτό το διάστημα εξετάζει ένα σχέδιο για την παράδοση των παραγγελιών της με ελικοπτεράκια-ρομπότ τύπου drones. Αυτό δήλωσε στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Jeff Bezos.

Τα πακέτα θα παραδίδονται μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάσημα με τις ιπτάμενες συσκευές μέσω της υπηρεσίας Prime Air. Ο στόχος είναι ο χρόνος παράδοσης να μην ξεπερνάει τα 30 λεπτά, από τη στιγμή που ο ενδιαφερόμενος θα κάνει την παραγγελία του στη διεύθυνση Amazon.com.

Τα αεροπλανάκια-ρομπότ θα περισυλλέγουν τα πακέτα μέσα σε μικρούς κίτρινους πλαστικούς κάδους από τα κέντρα διανομής της Amazon και στη συνέχεια θα πετούν μέχρι το σημείο που πρέπει να παραδώσουν το δέμα. Να σημειωθεί ότι τα πακέτα δεν θα ξεπερνούν σε βάρος τα 2,3 κιλά.

Βέβαια για να γίνει αυτό το σχέδιο πραγματικότητα θα περάσουν λίγα χρόνια αφού η Αmazon αναπτύσσει περαιτέρω την τεχνολογία και περιμένει την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας να της θέσει τους όρους και τους κανονισμούς. Ο Jeff Bezos δήλωσε ότι η υπηρεσία μπορεί να είναι έτοιμη και σε 4 χρόνια, αν και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο που προτιμά να σκέφτεται ο ίδιος.

Μέχρι τώρα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την χρήση drones από τις κυβερνητικές υπηρεσίες αλλά και την αστυνομία. Για να χρησιμοποιήσουν όμως πολιτικά drones τον εναέριο χώρο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 2 χρόνια.

Και μπορεί το κόστος των μη επανδρωμένων αεροπλάνων-ρομπότ να ήταν υψηλό λίγα χρόνια πριν, ωστόσο μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που τα κάνει… ελκυστικά για εμπορική χρήση από μεγάλες εταιρείες.