choice

Γράψτε με το χέρι. Κάνει καλό στην υγεία !

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και πλέον όταν καλούμαστε να γράψουμε κάτι το κάνουμε χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που γράψατε κάτι σε ένα κομμάτι χαρτί;

Δυστυχώς η γραφή με το χέρι αποτελεί… κομμάτι της παράδοσης.

Κι΄όμως. Το κλασικό γράψιμο κάνει καλό στην υγεία. Μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο εγκέφαλος επωφελείται περισσότερο όταν γράφει κανείς με το χέρι σε σχέση με την πληκτρολόγηση.

Γράφοντας με το χέρι ξεπερνάμε ότι μας αναστατώνει και διώχνουμε την κατάθλιψη. Όταν αποτυπώνουμε σε ένα χαρτί τα συναισθήματά μας βοηθάμε τον εγκέφαλο να ξεπεράσει ότι τον αναστατώνει. Μέσα από τις λέξεις μπορεί να βρει πιο γρήγορα «γιατρειά» ένα τραυματικό γεγονός.

Η γραφή με το χέρι αλλάζει τον τρόπο σκέψης. Στο περιοδικό lancet δημοσιεύτηκε μια έρευνα που έδειξε ότι το να εκφράζεται κανείς γράφοντας, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο αφού γράφοντας τις σκέψεις τους σε χαρτί αλλάζει ο τρόπος που σκέφτονται και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους.

Γράφοντας σε ένα χαρτί τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ευγνωμοσύνη είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι. Παράλληλα, τονώνεται το αίσθημα της αισιοδοξίας.

Το γράψιμο μας βοηθά να μάθουμε. Απομνημονεύουμε καλύτερα κάτι που βλέπουμε γραμμένο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σήματα που αποστέλλονται από το χέρι στον εγκέφαλο κινητοποιούν τη μνήμη.

Μετά από λίγο γράψιμο κοιμόμαστε καλύτερα. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως 15 λεπτά γραφής αρκούν για να μας εξασφαλίσουν έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.