choice

Το μυστικό της αντιγήρανσης βρίσκεται στις τροφές μας

Ποιός από εμάς δεν θα ήθελε να έχει (όσα χρόνια και αν περάσουν) νεανική εμφάνιση, καλλίγραμμη σιλουέτα, λαμπερό δέρμα και κοφτερό μυαλό; Και όλα αυτά χωρίς επισκέψεις σε πολυτελή ιατρεία και χωρίς χαπάκια που υπόσχονται θαύματα;

Το μυστικό της αντιγήρανσης έχει… φυσική προέλευση και δεν κοστίζει ακριβά. Υπάρχουν τροφές που βοηθούν σημαντικά στην αναζωογόνηση του δέρματος αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις καταπολεμούν ανεπιθύμητες ασθένειες και συμπτώματα.

Βάλτε στη διατροφή σας τα παρακάτω και αισθανθείτε νέοι, δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια.

Μύρτιλα (Blueberries): Αυτά τα νοστιμότατα μικρά σκουρόχρωμα μούρα, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών που ωφελούν την επιδερμίδα, το μυαλό και τον εγκέφαλο. Υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις πως τα μύρτιλα μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.

Φιστίκια: Γενικά οι ξηροί καρποί κάνουν καλό στον οργανισμό μας και τα φιστίκια, εκτός του ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έχουν και κάτι ακόμα ωφέλιμο για εμάς. Το εξωτερικό τους κέλυφος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί με κέλυφος, έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες, σε σχέση με τους χωρίς κέλυφος καρπούς.

Σολομός: Πλούσιος σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3,που δρουν προστατευτικά για την καλή υγεία του δέρματος, τη λειτουργία του μυαλού, των ματιών, της καρδιάς κ.ά.

Γιαούρτι: Το αγαπημένο μας επιδόρπιο διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών και χαμηλή ποσότητα ζάχαρης. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε λακτόζη, διευκολύνει την πέψη, ενώ τα προβιοτικά ενισχύουν την καλή υγεία του οργανισμού μας.

Καφές: Όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν πως ο καφές (χωρίς πολύ ζάχαρη και γάλα) μειώνει το ρίσκο του διαβήτη τύπου 2 ακόμη και τη νόσο Πάρκινσον ενώ μας προστατεύει και από καρδιακά προβλήματα. 

Βρώμη: Είναι γνωστό πως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, η πρόσληψη των οποίων συμβάλλει στην αποτροπή απότομης αύξησης του βάρους.

Κόκκινο κρασί: Περιέχει ρεσβερατρόλη που είναι ένα ισχυρό για τον οργανισμό μας αντιοξειδωτικό. Η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατέψει από τον «θάνατο» τα κύτταρα της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Σπανάκι: Ένα θρεπτικό «υπερόπλο» που περιέχει λουτεΐνη, η οποία όπως αποδείχθηκε έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Κανέλλα: Μειώνει σημαντικά την άνοδο της ινσουλίνης, ιδίως μετά από κάθε γεύμα. Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά και στην κακοσμία του στόματος.

Καλαμπόκι: Οι σπόροι του περιέχουν μια ένωση φυτικών ινών που αποτρέπουν την εμφάνιση του καρκίνου. Ειδικότερα η εξαφωσφορική ινοσιτόλη (IP6), αποτρέπει την διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

Δημητριακά ολικής άλεσης:  Μελέτες πάντως έχουν δείξει ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης, έχουν την ικανότητα να διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερόλη.

Μαύρη σοκολάτα: Κάνει καλό στην καρδιά αφού βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης LDL, ενώ παράλληλα αυξάνει την χοληστερόλη HDL. Οι ειδικοί προτρέπουν να καταναλώνουμε περίπου 30 γρ. μαύρης σοκολάτας ημερησίως.

Γλυκοπατάτες: Πλούσιες σε λυκοπένιο, που βοηθά σημαντικά στην προστασία του δέρματος από την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και σε βιταμίνη C, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου και την καλή υγεία της επιδερμίδας.

Πράσινο τσάι: Έχει τη δυνατότητα να «αναδομεί» το DNA και να εμποδίζει την κυτταρική συρρίκνωση, στο πέρασμα του χρόνου. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι πίνουν 3 κούπες πράσινο τσάι την ημέρα δείχνουν κατά πολύ νεότεροι.

Πέστροφα: Το υγιές λίπος της πέστροφας προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού και συμβάλλει στη μακροζωία. Τα λιπαρά οξέα της πέστροφας, καταπολεμούν την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες).

Κουρκουμίνη: Είναι ένα σημαντικό φυτικό αντικαρκινικό βότανο αφού εμποδίζει την κυκλοφορία των καρκινικών κυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία.

Αν λοιπόν βάλουμε στη διατροφή μας τα παραπάνω και φροντίσουμε να ασκούμαστε λίγες ώρες την εβδομάδα, θα κάνουμε το καλύτερο δώρο στον εαυτό μας.