choice

Φυτά στο γραφείο. Γιατί αυξάνουν την παραγωγικότητα μας;

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φυτά ομορφαίνουν το περιβάλλον μας άρα και τη ζωή μας!

Μία νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να μας δείξει ότι ορισμένα φυτά μπορούν να κάνουν και κάτι παραπάνω για εμάς. Κάποια φυτά στο χώρο της εργασίας μας ή στο γραφείο μας, ωφελούν τον εγκέφαλο και αυξάνουν την παραγωγικότητά μας.

Οι ωφέλιμες δράσεις των φυτών περιγράφονται στην μελέτη « Restorative Elements at the Computer Workstation: A Comparison of Live Plants and Inanimate Objects With and Without Window View». Την μελέτη διενήργησαν Νορβηγοί επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών της Ζωής. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα φυτά στον εργασιακό μας χώρο, εκτός του ότι ικανοποιούν την ανάγκη μας για ομορφιά στο χώρο μας, μας βοηθούν να είμαστε πιο επικεντρωμένοι στο έργο μας.

Σύμφωνα με τη θεωρία της «επανορθωτικής προσοχής», ο εγκέφαλος καταναλώνει πολύ ενέργεια που απαιτεί την άμεση προσοχή του εργαζομένου.
Αυτό φυσικά φέρνει πνευματική κόπωση η οποία αποκαθίσταται όταν σταματούμε να εστιάζουμε την προσοχή μας σε μία συγκεκριμένη εργασία. Ένας τρόπος να ανανεώσουμε την προσοχή μας είναι να εστιάσουμε για λίγο σε κάτι που μας απορροφά και μας ξεκουράζει. Και τι καλύτερο από ένα στοιχείο της φύσης!

Ο ρόλος του φυτού στον χώρο εργασίας μας είναι σημαντικός και οι ψυχολόγοι- μελετητές ελπίζουν πως θα καταφέρουν να πείσουν τους αρχιτέκτονες και εργοδότες να θεωρήσουν τα φυτά του γραφείου ως ουσιαστικά εργαλεία ενίσχυσης της αποδοτικότητας στην εργασία και όχι ως διακοσμητικά χώρου προορισμένα για τα υψηλόβαθμα στελέχη.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες  «Η ματιά σε ένα φυτό λειτουργεί ως σύντομη, αλλά ανανεωτική, σύνδεση με τη φύση που ξεκουράζει τον εγκέφαλο και του δίνει ενέργεια για να συνεχίσει το έργο του