choice

«Η σπηλιά των χελιδονιών» Ένα από τα πιο βαθιά σπήλαια του κόσμου

Βρίσκεται στο Μεξικό, στους λόφους του San Luis Potosi και οι ντόπιοι το ονόμασαν «σπηλιά των χελιδονιών» για τον προφανή λόγο.

Εκατοντάδες πουλιά έχουν «χτίσει» τις φωλιές τους στους τοίχους του σπηλαίου.

Η σπηλιά των χελιδονιών δημιουργήθηκε από τη μακροχρόνια διάβρωση εξαιτίας του νερού. Έχει σχήμα σχεδόν κωνικό και βάθος που ξεπερνά τα 500 μέτρα. Το βάθος της είναι αρκετά μεγάλο για να επιτρέπει την εκτέλεση base jumping, δηλαδή το άλμα με αλεξίπτωτο από την είσοδο του φρεατίου. Ενώ η είσοδος της σπηλιάς έχει διάμετρο περίπου 50 με 60 μέτρα, οι διαστάσεις του φρεατίου αυξάνονται σταδιακά ώσπου καταλήγει σε ένα χώρο με διαστάσεις 300 επί 130 μέτρα.

Ο 61χρονος Dave Bunnell από τις ΗΠΑ, έχει πάθος με τις σπηλιές και ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο για να εξερευνήσει τις πιο εντυπωσιακές. Η «El Sotano de las Golondrinas», ή «σπηλιά των χελιδονιών» είναι από τις αγαπημένες του και είναι φανερό το γιατί, βλέποντας απλά τις φωτογραφίες.

«Επισκέπτομαι σπηλιές από τότε που ήμουν 21 ετών, άρχισα ακολουθώντας δύο κορίτσια, επειδή μου άρεσαν, και από τότε δεν σταμάτησα ποτέ», λέει στη Daily Mail, «έκτοτε ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο απολαμβάνοντας εντυπωσιακά τοπία. Είναι ένας τόσο διαφορετικός κόσμος σαν να είσαι σε άλλο πλανήτη, είναι εντελώς απόκοσμα», εξηγεί.

Πολλοί από τους επισκέπτες της σπηλιάς φθάνουν σε αυτήν για έναν λόγο. Για να απολαύσουν τις θεαματικές πτήσεις των πουλιών που ζουν μέσα της.

Το πρωί, σμήνη από χελιδόνια πετάνε σε κύκλους στο εσωτερικό του φρεατίου, ανεβαίνοντας σταδιακά μέχρι να βγουν πάνω από αυτό ενώ το απόγευμα εκτελούν το αντίθετο δρομολόγιο «βουτώντας» από την είσοδο της σπηλιάς προς τις φωλιές τους.