choice

Συρράκο & Καλαρρύτες : Η ομορφιά της Ηπείρου σε δύο χωριά

Χτισμένα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στους πρόποδες του όρους Λάκμων, μοιάζουν με αετοφωλιές ή αν θέλετε με κομψοτεχνήματα φτιαγμένα από πέτρα.

Τα δύο αυτά χωριά της Ηπείρου, το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο έχοντας ανάμεσά τους μια βαθιά χαράδρα με ένα ορμητικό ποτάμι. Όσοι αγαπούν την πεζοπορία ακολουθούν το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι του Χρούσια και ενώνει τα δυο βλαχοχώρια. Η διαδρομή είναι πανέμορφη, με μικρούς καταρράκτες, θεόρατους βράχους, πυκνή βλάστηση και σημεία με μοναδική θέα στη χαράδρα και στα γύρω βουνά.

Το Συρράκο, που  χτίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα μ.Χ. από Βλαχόφωνους πληθυσμούς, είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός και διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια, με στέγες από σχιστόλιθο. Ο επισκέπτης συναντά εκεί αρχοντικά με τοξωτές εισόδους, πετρόχτιστα γεφύρια, λαξευτές πέτρινες βρύσες και σοκάκια όπου η πέτρα έχει πάντα τον πρώτο λόγο.

Στο Συρράκο δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα με αποτέλεσμα να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Η είσοδος οχημάτων επιτρέπεται μέχρι την είσοδο του χωριού, οπού ένα πέτρινο γεφύρι συνδέει το χωριό με τον σύγχρονο δρόμο.

Το Συρράκο διαθέτει ένδοξο παρελθόν και η οικονομική ευμάρεια που γνώρισε τους προηγούμενους αιώνες ήταν μεγάλη! Ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης, ο αγωνιστής του 1821 Γεώργιος Ζαλοκώστας αλλά και ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Κωλέττης κατάγονταν από αυτό το πανέμορφο χωριό.

Οι Καλαρρύτες, είναι κτισμένοι  στο χείλος της απότομης χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Καλαρρύτικο, σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Το χωριό γνώρισε τη μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη από τα μέσα του 18ου μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα (1750 - 1821). Η ιστορία του είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα, όπως επίσης και η αρχιτεκτονική του.

Η δομή του οικισμού ακολουθεί το γενικό πρότυπο των ορεινών χωριών που κυριαρχεί στην Ήπειρο, με απλές γεωμετρικές γραμμές, προσαρμοσμένη στον ηπειρωτικό χώρο και κλίμα. Η γκρίζα πέτρα είναι το κύριο υλικό δόμησης και τα κυρίαρχο αρχιτεκτονικό στοιχείο των σπιτιών του χωριού. Χρησιμοποιείται άφθονη για την οικοδόμηση των σπιτιών, τις στέγες, τα δάπεδα στα κατώγια, τις αυλόπορτες και τις αυλές, το στρώσιμο στα καλντερίμια, την κατασκευή σκέπαστρων για τις βρύσες. Από τους Καλαρρύτες κατάγεται και ο Σωτήρης Βούλγαρης, ιδρυτής του πασίγνωστου οίκου BVLGARI.

Δύο υπέροχα χωριά σε ένα τοπίο που μαγεύει τον επισκέπτη! Μία καλή πρόταση για απόδραση από την καθημερινότητα. Μια ευκαιρία να έρθουμε κοντά στη φύση και στις ομορφιές της.