choice

Το Παρίσι η καλύτερη πόλη για σπουδές

Το βρετανικό ινστιτούτο μελετών Quacquarelli Symonds Ltd (QS) για δεύτερη συνεχή χρονιά, ανέδειξε την γαλλική πρωτεύουσα ως την καλύτερη πόλη για σπουδές. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται… περίεργο, αλλά το Παρίσι ξεπερνά πόλεις όπως το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη, το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και τη Ζυρίχη.

Το Quacquarelli Symonds Ltd εκτός από τη συγκεκριμένη λίστα, κάθε χρόνο δημοσιεύει και μία άλλη όπου τα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν τον πρώτο λόγο. Το Παρίσι έχει μόνο δύο σχολές ανάμεσα στις 100 κορυφαίες. Η μία είναι η École Normale Supérieure και η άλλη το Πολυτεχνείο.

Παρόλα αυτά, η γαλλική πρωτεύουσα θεωρείται η καλύτερη για σπουδές, εξαιτίας της ποιότητας ζωής που προσφέρει στους φοιτητές, το κόστος της εκπαίδευσης όπως και το κύρος των πτυχίων που απονέμουν οι σχολές της.

Ο διευθυντής ερευνών του Quacquarelli Symonds Ltd, Ben Sowter εξηγεί "Τα προσιτά δίδακτρα καθιστούν τη Γαλλία συμφέρουσα για τους ντόπιους και τους ξένους φοιτητές. Ωστόσο, αυτά που επιτρέπουν στο Παρίσι να αναδειχτεί για άλλη μια φορά καλύτερος προορισμός για τους φοιτητές είναι κυρίως η αποδοτικότητα των παρισινών σχολών, η δυνατότητα ένταξης των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας και η καλή ποιότητα ζωής".

Να σημειωθεί πως το βρετανικό ινστιτούτο συμπεριέλαβε στη λίστα του πόλεις με πληθυσμό άνω των 250.000 χιλιάδων κατοίκων. Στην έκθεσή του μάλιστα επισημαίνει, ότι οι πτυχιούχοι των σχολών του Παρισιού είναι περιζήτητοι σε ολόκληρη την Ευρώπη από μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων και ότι ορισμένοι από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους, μαθηματικούς και επιστήμονες του τελευταίου αιώνα, έχουν αποφοιτήσει από αυτές τις σχολές.