choice

Η «χαμένη» ενέργεια του μετρό του Λονδίνου θα θερμαίνει τα σπίτια!

Από το 2010 το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται στα χαρτιά αλλά όπως όλα δείχνουν θα έχει υλοποιηθεί έως το 2016.

Πρόκειται για μία έξυπνη κίνηση, που σε πρώτη φάση θα καλύπτει 500 νοικοκυριά, αλλά η σκέψη είναι να επεκταθεί σιγά-σιγά σε ολόκληρο το Λονδίνο. Ήδη 800 νοικοκυριά θερμαίνονται από κάποιο άλλο δίκτυο, καταφέρνοντας 10% μείωση των τιμολογίων τους.

Η «χαμένη» θερμότητα η οποία παράγεται στις σήραγγες του Λονδρέζικου μετρό αλλά και σε έναν υποσταθμό, θα χρησιμοποιείται σύντομα σε εκατοντάδες σπίτια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε θέρμανση. Σύμφωνα με τις αρχές, οι θερμοκρασίες από την πλεονάζουσα ενέργεια του μετρό κυμαίνονται γύρω στους 28 βαθμούς το χειμώνα και θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που θα διοχετεύεται πίσω στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της περιφέρειας του  Islington Richard Watts «Βλέπουμε αυτήν την πρωτοβουλία ως την αρχή ενός ευρύτερου προγράμματος εγχώριας παραγωγής προς όφελος των ντόπιων. Με δεδομένο το πόσο κατακλέβουν τον κόσμο αυτή τη στιγμή, είμαστε έτοιμοι να τα βάλουμε με τους έξι μεγάλους παρόχους».

Ο Δήμος του Λονδίνου πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήγαγε, σχετικά με παρόμοιες ευκαιρίες εκμετάλλευσης της χαμένης θερμότητας από διάφορες άλλες πηγές στην πόλη.