choice

Πως άλλαξαν τα δάση στον πλανήτη με τη ματιά του Google Earth

Μέσα σε 10 μόλις χρόνια, οι επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών για τα οικοσυστήματα είναι τεράστιες.

Αμερικανοί επιστήμονες σε συνεργασία με την Google και την αμερικανική κυβέρνηση, δημιούργησαν τον πρώτο χάρτη υψηλής ανάλυσης που δείχνει ξεκάθαρα τις αλλαγές των δασικών εκτάσεων μέσα στη δεκαετία.

Ο χάρτης καλύπτει τη χρονική περίοδο 2000-2012 και για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες από το δορυφόρο Landsat 7. Περιλαμβάνει τόσο τις απώλειες δασικών εκτάσεων όσο και την ανάπτυξη νέων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μέσα στα δέκα αυτά χρόνια ο πλανήτης έχασε 2,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών εξαιτίας πυρκαγιών, ασθενειών, ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και λόγω της υλοτομίας. Παράλληλα όμως «γεννήθηκαν» καινούργια δάση έκτασης 800.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όπως δήλωσε στο BBC ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Maryland και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Matthew Hansen «Ένας υπολογιστής από μόνος του θα χρειαζόταν 15 χρόνια για να εκτελέσει κάτι τέτοιο. Χάρη στην υπολογιστική ισχύ του Google Earth Engine, μας πήρε λίγες μέρες. Μπορούμε να περιγράψουμε μια παγκόσμια δυναμική και να συγκρίνουμε περιοχές»

Περιοχές με πράσινο χρώμα είναι δασικές, περιοχές με κόκκινο είχαν απώλεια δασικής έκτασης, περιοχές με μπλε χρώμα είχαν αύξηση των δασών και περιοχές με ροζ είχαν απώλεια αλλά και αύξηση.

Μπορείτε να δείτε τον διαδραστικό χάρτη εδώ αλλά και πατώντας επάνω στη φωτογραφία.