choice

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με φως ανοιχτό ;

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς, έχουμε μία κακιά συνήθεια. Να μας παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση ή να αφήνουμε κάποιο χαμηλό φως ανοιχτό στο χώρο όπου κοιμόμαστε. Οι επιπτώσεις από αυτή την συνήθεια είναι πολλές και όχι ωφέλιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Δρ. Σενγκ Μπονγκ-Χονγκ από την Ιατρική Σχολή της Σεούλ στη Νότια Κορέα, το φως την ώρα του ύπνου, όσο χαμηλό και αν είναι, επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε βαθιά, με αποτέλεσμα να είμαστε επιρρεπείς στις μικρές ενοχλήσεις. Αποτέλεσμα, να μην καταπολεμάται η κούραση και ο εγκέφαλος να γίνεται ευαίσθητος στα όποια εξωτερικά ερεθίσματα.

Παλαιότερη έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Ohio, έδειξε ότι η έκθεση σε διαρκή φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει κατάθλιψη.

Άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, έδειξε πως το αναμμένο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να προκαλέσει χάος στους καρδιακούς ρυθμούς του σώματος και να «τρελάνει» το βιολογικό μας ρολόι, κάνοντας έτσι δύσκολο το να ανταπεξέλθουμε σε δουλειές που θα έχουμε να κάνουμε την επόμενη μέρα, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Επίσης, η έκθεση στο τεχνητό φως στη διάρκεια των ωρών του σκοταδιού στη φύση, αλλάζει τον μεταβολισμό και προσθέτει πάχος στο σώμα, ακόμα κι αν δεν αυξάνεται καθόλου η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται τη μέρα.

Ωφέλιμο λοιπόν για τον οργανισμό μας, είναι να κλείνουμε τα φώτα το βράδυ και να καλωσορίζουμε το φυσικό φως το πρωί, έτσι ώστε οι καρδιακοί ρυθμοί να προσαρμόζονται στη κανονική τους ροή και ο εγκέφαλος μας να έχει μία σωστή επανεκκίνηση κάθε μέρα.