choice

Μαντέψτε ποιο είναι το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο...

Μπορεί να μην πηγαίνει το μυαλό σας στο συγκεκριμένο φαράγγι αλλά έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι σε αναλογία με το πλάτος του.

Είναι το φαράγγι του Βίκου, με μήκος 20 χλμ περίπου και μέγιστο ύψος 1000 μέτρα. Είναι από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φαράγγια του κόσμου και αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Γηραιάς Ηπείρου.

Η αρχή του βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο (πολλοί υποστηρίζουν πως η αρχή του είναι κοντά στο χωριό Μονοδέρι, γιατί απλά δεν συμπεριλαμβάνουν και το υπόλοιπο τμήμα του το γνωστό Βικάκι) Το τέλος του φαραγγιού βρίσκεται πίσω από το χωριό Βιτσικό στη γέφυρα της Αρίστης.

30 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, το φαράγγι του Βίκου αποτελεί πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Η χλωρίδα που υπάρχει στην περιοχή είναι ιδιαίτερα μεγάλης ποικιλίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα τα βότανα του φαραγγιού χρησιμοποιούνταν από πρακτικούς γιατρούς, τους λεγόμενους «Βικογιατρούς» για θεραπευτικούς σκοπούς.

Με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων, με πανδαισία πανίδας και χλωρίδας, αποτελεί ένα από τα λίγα πλέον καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.Μέσα στη χαράδρα υπάρχει και ο ποταμός Βοϊδομάτης.

Αν βρεθείτε στο φαράγγι του Βίκου, μην παραλείψετε να θαυμάσετε τη θέα που προσφέρει από ψηλά. Υπάρχουν τρεις τοποθεσίες που προσφέρουν μοναδική θέα στον επισκέπτη. Η θέση Οξυά, η Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδέρι και η θέση Μπελόη.