choice

Καταρράκτες Βικτώρια : Οι μεγαλύτεροι στον πλανήτη

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να γνωρίζουμε τους καταρράκτες του Νιαγάρα στα σύνορα Καναδά-Αμερικής, αλλά οι καταρράκτες "Βικτώρια" είναι οι μεγαλύτεροι στον κόσμο, καθώς σχηματίζουν τη μεγαλύτερη επιφάνεια νερού που πέφτει. Βρίσκονται στην Αφρική, στον ποταμό Ζαμβέζη, στα σύνορα Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.

Οι καταρράκτες Βικτώρια, είναι γνωστοί και ως Mosi-oa-Tunya  (Ο καπνός που βροντά) και η ονομασία αυτή έχει φυσικά την εξήγησή της. Τα νερά τα οποία χύνονται στα φαράγγια του ποταμού Ζαμβέζη, πέφτουν ορμητικά από ύψος 108 μέτρων, από ένα άνοιγμα που φτάνει τα 1708 μέτρα και για αυτόν τον λόγο δημιουργείται ένα στρώμα ομίχλης, το οποίο μάλιστα είναι ορατό από απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

Η ποσότητα του νερού είναι επίσης εντυπωσιακή, με ροή που έχει φτάσει στο μέγιστο σημείο της τα 12800 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Είναι λογικό λοιπόν ο θόρυβος που «γεννιέται» να είναι εκκωφαντικός και σίγουρα τρομακτικός.

Οι καταρράκτες Βικτώρια προκαλούν δέος στον επισκέπτη και είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα άτομα που τους επισκέπτονται κάθε χρόνο.  Άλλωστε στην περιοχή υπάρχουν πολλά  ξενοδοχεία, εστιατόρια, κάμπινγκ και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

"Ακόμη και οι άγγελοι θα έκαναν μια στάση στο ουράνιο ταξίδι τους για να θαυμάσουν τους καταρράκτες της Βικτωρίας", έγραψε ο David Livingstone , ιεραπόστολος και εξερευνητής που ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ο οποίος αντίκρισε τους καταρράκτες, στις 17 Νοεμβρίου 1855, στην διάρκεια ταξιδιού του στον άνω Ζαμβέζη. Ήταν ο ίδιος που τους ονόμασε καταρράκτες Βικτώρια προς τιμήν της βασίλισσας Βικτώριας.