choice

Στο Cape Town άνοιξε το πιο «πράσινο» ξενοδοχείο !

Διεκδικεί τον τίτλο του πιο «πράσινου» κτηρίου σε ολόκληρη την Αφρική. Βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου του Cape Town στη Νότια Αφρική και ξεκίνησε να υποδέχεται το κοινό του τον Αύγουστο που μας πέρασε.

Είναι το Hotel Verde ή αλλιώς το «Πράσινο Ξενοδοχείο» το οποίο ξεχωρίζει για τις φιλικές προς το περιβάλλον εφαρμογές που έχει υιοθετήσει. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογικές καινοτομίες ώστε η  εξοικονόμηση ενέργειας να είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη.

Για την κατασκευή του κτηρίου, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές που μειώνουν τα οικοδομικά υλικά. Για να τοποθετηθούν τα δάπεδα, επιστρατεύτηκαν κοίλα ανακυκλώσιμα σφαιρίδια από πλαστικό στο τσιμέντο, ώστε να μειωθεί η ανάγκη για τσιμεντοκονία που είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα. Τα σφαιρίδια αντικαθιστούν το τσιμέντο, χωρίς να δημιουργείται η οποιαδήποτε επιπλοκή στη δομική ακεραιότητα του ξενοδοχείου. Επίσης, το Hotel Verde χρησιμοποιεί το νερό ως μέσο θέρμανσης. 100 υπόγειες γεωτρήσεις ρυθμίζουν τη θερμοκρασία μέσα από αντλίες θερμότητας αλλά και ανεμιστήρες. Όλα συντονίζονται από ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου και διανομής της θερμότητας.

Μία άλλη καινοτομία του ξενοδοχείου, είναι πως το νερό που χρησιμοποιείται στο μπάνιο και στα λουτρά ανακυκλώνεται με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ξανά για τις τουαλέτες. Αυτό μειώνει κατά πολύ την κατανάλωση νερού στο κτήριο.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του «πράσινου ξενοδοχείου» είναι τα φωτοβολταϊκά κάτοπτρα τα οποία διαθέτει. Είναι τοποθετημένα έτσι, ώστε να παρέχουν σκιά και ταυτόχρονα ενέργεια. Τα ασανσέρ του ξενοδοχείου λειτουργούν με ένα σύστημα ανακυκλώσιμης ενέργειας, ενώ και οι ίδιοι οι πελάτες του Hotel Verde συνεισφέρουν στην παραγωγή ενέργειας, όταν χρησιμοποιούν το γυμναστήριο.Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ξενοδοχείο διαθέτει τον δικό του λαχανόκηπο που ποτίζεται με βρόχινο νερό, το οποίο συλλέγεται, ανακυκλώνεται και φιλτράρεται.

Με όλα αυτά, δικαίως το συγκεκριμένο ξενοδοχείο χαρακτηρίζεται ως «πράσινο»!