Γιατί είναι σημαντικό να ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση ;
Είναι (δυστυχώς) γεγονός ότι ο άνθρωπος όσο «εξελίσσεται», απομακρύνεται από τη φύση.
Ίσως να ευθύνεται η τεχνολογία που έχει κατακλύσει τις ζωές μας, ίσως οι πολλές ώρες εργασίας, ίσως τα διάφορα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε.
Το θέμα είναι πως έχουμε απομακρυνθεί από τη φύση...
Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα του RSPB report τέσσερα στα πέντε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών στη Μ. Βρετανία, δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με τη φύση. Ο Richard Louv στο βιβλίο του «Last Child in the Woods» είχε αναφέρει ότι οι άνθρωποι, και ιδίως τα παιδιά, που δεν έρχονται σε επαφή με τη φύση, εμφανίζουν σειρά προβλημάτων συμπεριφοράς.
Επειδή λοιπόν η επαφή με τη φύση είναι το «αντίδοτο» στην κακή ψυχολογία, ας βρούμε λίγο χρόνο να τον αφιερώσουμε στον εαυτό μας. Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε μακριά από την πόλη και να πάρουμε τα βουνά. Θα ήταν βέβαια ιδανικό, αλλά υπάρχουν και πάρκα στις γειτονιές, υπάρχουν δέντρα και φυτά, χρώματα που αλλάζουν με τις εποχές, ευωδιές από πανέμορφα λουλούδια, η μυρωδιά του βρεμένου χώματος μετά τη βροχή, το κελάηδισμα των πουλιών…
Η συχνή διαβίωση σε ένα φυσικό περιβάλλον, η εστίαση της προσοχής στον φυσικό κόσμο και γενικότερα η στενή επαφή με τη φύση έχουν πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα, καθώς κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους, βελτιώνουν την αυθεντικότητά τους και παράλληλα τους ωθούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση της κοινωνίας.
Η επαφή με τη φύση αυξάνει την ευτυχία και την υγεία, μειώνει το άγχος, επηρεάζει ευρύτερα τις αξίες και τις νοοτροπίες των ανθρώπων, κάνοντάς τους να δίνουν μεγαλύτερη αξία στις στενές ανθρώπινες σχέσεις. Ειδικά οι άνθρωποι των πόλεων πρέπει να "δραπετεύουν", όσο γίνεται συχνότερα, στη φύση, ώστε να περιβάλλονται από δάση, βουνά, λίμνες και άλλες εικόνες του φυσικού κόσμου.