choice

Και άλλα μυστικά στο ναυάγιο των Αντικυθήρων ;

Μάιος του 1900 και οι σφουγγαράδες από τη Σύμη, αφού έχουν γυρίσει όλη τη Μεσόγειο, κάνουν μια στάση στα Αντικύθηρα, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής.

Όταν η θάλασσα ηρεμεί, ένας από αυτούς, ο Ηλίας Λυκοπάντης, θα βουτήξει στα νερά, όπου όμως αντί για σφουγγάρια θα αντικρίσει σε βάθος περίπου 50 μ. το ναυάγιο ενός πλοίου με σπαρμένα γύρω του αγάλματα, χάλκινα και μαρμάρινα. Όταν θα ξανανεβεί στην επιφάνεια, θα κρατά έναν χάλκινο βραχίονα ως απόδειξη.

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού σε αυτό ανακαλύφθηκε ο διάσημος πλέον μηχανισμός των Αντικυθήρων. 'Eνα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων.

Το ναυάγιο αυτό, μπορεί να κρύβει και άλλα «μυστικά» που περιμένουν να «αποκαλυφθούν». Ομάδα αρχαιολόγων δήλωσε ότι το καράβι είναι διπλάσιο σε μέγεθος απ' ότι υπολογιζόταν και ότι περιέχει πολλά άλλα αντικείμενα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις.

Ο αρχαιολόγος Brendan Foley του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole δηλώνει: «Το πλοίο ήταν τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής. Οι δύτες του προηγούμενου αιώνα δεν είχαν τα μέσα για να διεξάγουν τόσο λεπτομερής έρευνα όπως εμείς τώρα. Σοκαριστήκαμε όταν καταλάβαμε πόσο μεγάλο είναι το ναυάγιο.»

Εκτός από αμφορείς, κομμάτια από αγγεία και πλακίδια, o Foley υποστηρίζει ότι στο ναυάγιο υπάρχουν πολλά απολιθωμένα αντικείμενα σαν μεγάλες πέτρες πάνω στους αμφορείς , που θυμίζουν πολύ τον μηχανισμό των Αντικυθήρων έτσι όπως είχε αρχικά ανακαλυφθεί.

Η έρευνα των αρχαιολόγων θα συνεχιστεί για περίπου δύο χρόνια ακόμη και αφού συλλεχθούν και μελετηθούν τα ευρήματα θα μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν το ναυάγιο των Αντικυθήρων κρύβει και άλλα μυστικά!