choice

«Καθαρίστε» τον εγκέφαλό σας με έναν καλό ύπνο !

Τα οφέλη του ύπνου, λίγο-πολύ, τα γνωρίζουμε όλοι μας!

Ξέρουμε πόσο πολύτιμος είναι για τον οργανισμό μας αλλά και για την ψυχική μας υγεία. Πολλά έχουν γραφτεί, πολλά έχουμε διαβάσει και τώρα έρχονται αμερικανοί επιστήμονες να προσθέσουν κάτι ακόμη στα όσα ήδη γνωρίζουμε.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός μας «καθαρίζει» από τις περιττές τοξίνες οι οποίες έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας! Όπως εξηγούν οι ειδικοί, με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science», το εν λόγω σύστημα απομάκρυνσης νευροτοξινών αποτελεί έναν θεμελιώδη λόγο που καθιστά τον ύπνο απαραίτητο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου τα εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται με σκοπό την επέκταση των περιοχών ανάμεσα στους νευρώνες για τη διοχέτευση «καθαριστικού» υγρού με στόχο την απομάκρυνση των τοξινών. Οπότε η έλλειψη ύπνου συνεπάγεται συσσώρευση νευροτοξινών στον εγκέφαλο, άρα εμφάνιση εγκεφαλικών διαταραχών.

Όπως αναφέρει η ερευνήτρια δρ Μάικεν Νέντεργκαρντ «Ο εγκέφαλος λειτουργεί με συγκεκριμένα ενεργειακά αποθέματα. Ωστόσο υπάρχουν δυο λειτουργικά μοτίβα βάσει των οποίων μπορεί να λειτουργήσει: το ξυπνητό και συνειδητό μοτίβο και το μοτίβο “καθαρισμού”. Είναι σαν ένα πάρτι στο σπίτι: μπορεί κανείς να επιλέξει είτε να διασκεδάσει τους καλεσμένους, είτε να καθαρίσει το σπίτι. Αλλά δε μπορεί να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα»