choice

Πρόβλεψη για τα πελώρια φονικά κύματα

Είναι γεγονός πως κάθε χρόνο περίπου 10 πλοία «χτυπιόνται» στους ωκεανούς από τεράστια κύματα, τα οποία μοιάζουν να είναι βγαλμένα από σκηνές κινηματογραφικής ταινίας.

Το 2002 ένα τερατώδες κύμα έκοψε στα δύο το δεξαμενόπλοιο "Prestig" και προκάλεσε διαρροή πετρελαίου στις ακτές τις Ισπανίας. Το 1984 χτυπήθηκε από κύμα μία εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον Καναδά και τελικά γκρεμίστηκε, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον. Ακόμα πιο παλιά και συγκεκριμένα το 1978 το κοντέινερ ‘"München" χτυπήθηκε στα βόρεια των Αζόρων από ένα πελώριο κύμα, με συνέπεια να βυθιστεί.

Τώρα, οι ερευνητές προσπαθούν να προβλέψουν τα γιγάντια κύματα που εμφανίζονται ξαφνικά προκαλώντας την καταστροφή. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου του Αμβούργου έχουν αναπτύξει μια καινούρια θεωρία, σύμφωνα με την οποία μπορούν να καταλάβουν πως δημιουργούνται τα πελώρια κύματα- και κατά συνέπεια να τα προβλέψουν.

Ρεπορτάζ της Deutsche Welle, αναφέρει: «…η θεωρία προβλέπει ότι τα κύματα αλληλοεπηρεάζονται. Όταν, για παράδειγμα, πνεύσει ισχυρός άνεμος πάνω από ορισμένα θαλάσσια ρεύματα, τότε προκαλείται το εξής φαινόμενο: ένα κύμα μπορεί να απορροφήσει κυριολεκτικά την ενέργεια από τα διπλανά κύματα. Έτσι όλη αυτή η ενέργεια μπορεί να συγκεντρωθεί για ορισμένα λεπτά της ώρας σε ένα κύμα», εξηγεί ο Νόρμπερτ Χόφμαν, από το Ινστιτούτο μηχανικής και θαλάσσιας τεχνολογίας του πανεπιστημίου του Αμβούργου.

"Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα ασυνήθιστα μεγάλο κύμα το οποίο όμως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα διαλύεται", όπως επισημαίνει ο επιστήμονας.